понеделник, 9 септември 2013 г.

Какво могат да научат Французите от тези над 2000 Шведски жени

Автор: Alexandra Ma
Източник: Policymic
Превод и редакция: Милена Борисова-Иршад
Какво могат да научат Французите от тези над 2000 Шведски жени
© SVT.se
Преди две седмици, събота, 19-ти август 2013, една мюсюлманка в напреднала бременност беше нападната в Стокхолм, защото носела хиджаб. Нападателят, хвърляйки обидни думи, дръпнал и махнал хиджаба и тя удaрила главата си в една кола.
Тази атака напомня за извършеното в предградие на Париж - Argenteuil - през юни, когато двама "скинхедс", изтръгнаха хиджаба на една жена, скъсаха дрехите й, след което я ритнаха в краката и избягаха. Жената, също бремена, претъпря спонтанен аборт. 
Въпреки, че атаките в двете отдалечени страни си приличат, отговорите са далеч от тях.
В отговор на Стокхолмската атака, 2000 Шведски жени се организираха в социалните медии, използвайки хаштага #hijabuppropet ("хиджаб протест"), публикувайки снимки, на които всички жени са сложили хиджаб в солидарност с жертвите. Протестиращите бяха от различни религии и включваха политически и публични личности. 
В становище, публикувано в неделя в Шведския вестник Aftonbladet, участниците в протеста призовават Правосъдния министър Beatrice Ask да "гарантира правото на Шведските мюсюлманки на безопастност и религиозна свобода, без да стават обект на вербални и физически атаки". Те "призовават отговорни политици да се борят срещу дискриминацията, засягаща мюсюлманските жени".
Като резултат от протестите, Правосъдния министър се съгласи да се срещне с организаторите и кампанията още тази седмица, давайки големи надежди за бъдещето на Шведските мюсюлмани, които, според организаторите на "хиджаб протеста", засега трябва "здраво да връзват хиджабите си, за да не могат да им бъдат насилствено сваляни".
Реакцията на Французите след атаката в Парижкото предградие, не беше дори и симпатична и не приличаше на Шведската. Френския всекидневник Le Parisien простичко отбеляза, че "полицейските сили имат известни опасения за състоянието на жертвата". Що се отнася до случилото се в същото предградие - Argenteuil в началото на юни, когато мюсюлмани и полицаи влязоха в сблъсък след опита на Френски полицаи да арестуват жена за носене на никаб на публично място, Le Parisien също скочи в защита на полицаите, съобщавайки, че служители на реда били нападнати и бити и са били принудени да използват сълзотворен газ.
Докато атаката в Argenteuil и реакцията на Le Parisien не са представителни за цяла Франция, факта, че подобни случаи са твърде чести без да предизвикват възмущение показва, че Французите все още има много какво да научат.
През 2010 администрацията на Саркози прокара закона, забраняващ носенето на бурка или никаб на публично място. Хиджабите не бяха забранени. Докато подобна Френска политика се счита за дискриминационна спрямо мюсюлманите, сблъсъците между мюсюлманите и полицията след действията на последната само увеличават, не намаляват напрежението. 
В същото време, докато само очакваме реакцията във Франция да бъде подобна на движението "хиджаб протест" в Швеция, можем да се надяваме, че нещо ще се направи за намаляване на разделението и напрежението между мюсюлманските и немюсюлманските общности във Франция - в сряда (28-ми август), 16 годишна Френска мюсюлманка, се опита да се самоубие, след като беше нападната от двама членове на "European looking" по-рано този месец*.
Наскоро се преместих в центъра на Париж за 4 месеца обучение и не забелязах и най-малкото подобие на дискриминация към жените по улицата, облечени в хиджаб или чадор, а те не бяха никак малко. Това ми дава надежда, че отношението към носещите хиджаб в Париж, ще се разпространи и в покрайнините, както и в цялата страна.
Снимка: SVT.se

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации