понеделник, 30 септември 2013 г.

Турция ще отмени забраната за носене на забрадки в администрацията

снимката е на Reuters
Турция ще прекрати забраната жените да ходят пребрадени според мюсюлманските обличаи, когато са на работа в държавните институции. Промяната няма да важи за служителките в правосъдието и отбраната. 

Това заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган в очаквана отдавна политическа реч за реформите за защита на човешките права.

Освен отмяната на датиращата от десетилетия забрана премиерът добави, че има планове да бъдат върнати на християни от едно от най-ранните православни вероизповедания манастирите, иззети от държавата.

Друга важна промяна, която Ердоган ще внесе в парламента, е да се намали минимумът от събрани валидни гласове за попадане в Меджлиса. По думите му за национални избори той може да е 5% или по-нисък. 

В момента прагът е 10% и понижаването му ще облагодетелства прокюрдски партии, които печелят масово подкрепа в югоизточните райони, населени с етнически кюрди, но не могат да постигнат национално представителство.

Също важна за турското общество е предложената в понеделник от Ердоган промяна да се позволи обучение на език, различен от турския, в училища, които не се финансират от държавата.

източник Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации