понеделник, 9 септември 2013 г.

Стъкления покрив е невероятно нисък за мюсюлманките

Предубежденията, относно религиозното им облекло и вяра, създават допълнително пречки за работа във Великобритания


Източник The Guardian
Aвтор 
Превод и редакция Милена Борисова-Иршад
Много мюсюлманки споделят за доста пренебрежителни коментари
по отношение на облеклото им.
Снимка: Caroline Schiff/Getty Images

Мунира, 19 годишна студентка от Лондон, иска да има собствен бизнес, за да продава картините си. Но тя е с хиджаб и се опасява, че това може й създаде трудности.
"Не разбирам дали проблема е истински или всичко е в главата ми. Искам да знам как да се справям с хората в моята сфера на работа, ако ме затрудняват заради шала на главата ми". 
Приятелката на Мунира - Нур, иска да стане лекар. 
"Говоря с други мюсюлманки, за да искам съвет за кариерата си. Когато ги виждам как отиват и вършат работата си, ми действа много мотивиращо".
Мунира и Нур посетили Urban Muslim Woman Show, годишно събитие, което се проведе по-рано това лято, за да се срещнат и създадат нови контакти, които могат да им помогнат за кариерата. Както много други мюсюлманки те се опасяват, че професионалната им идентичност може да бъде изкривена заради хиджаба и хората винаги ще го имат предвид. 
Някои от бариерите пред тях, засягащи обаче всички жени, е различното заплащане и половата дискриминация. Но мюсюлманките всъщност срещат много повече трудности, като такива, основаващи се на облеклото и религията им, докато други се чувстват изолирани от съвети за кариерата и насоки.
В доклада на Runnymede Trust от декември миналата година, на всички парламентарно представени партии беше докладвано, че всички мюсюлманки с южноазиатски произход, са подложени на тройна дискриминация - заради пола, етноса и религията им. В доклада се казва, че Пакистанките и жените от Багладеш, са съкращвани преди всички други и работодателите им имат създадени стереотипи за тях, като например че ще спрат да работят, след като имат деца. Много мюсюлманки, интервюирани за доклада, споделят доста пренебрежителни коментари по отношение на облеклото си. Други, включително второ поколение емигранти, високо образовани, казват, че предложенията за работа се материализират само ако свалят хиджаба си - много от тях се отписват от компаниите за подбор на персонал.
Когато Фауза, 32 годишна, започва да работи в банковия сектор след дипломирането си, тя решава да направи добро впечатление на колегите си, предимно мъже. Но скоро разбира, че те не я приемат насериозно и дори не отбелязват нейните постижения. Тя е сигурна, че това е така не само защото е жена, а и защото е единствената жена в офиса, която носи хиджаб.
"Те ме обозначаваха като "момичето с чаршафа на главата си". Мислеха, че е много смешно, но всъщност беше ужасно болезнено", казва Фауза. "Чувствах това омаловажаване всеки ден. Те дори сякаш не гледаха на мен като на истински човек, за да използват името ми". 
Сара Хан, от групата за правта на мюсюлманките Inspire, казва:
"Стъкления покрив е невероятно нисък за мюсюлманките. Тези, с които работя казват, че не разбират защо не им се дава същия шанс, като на другите жени. Питат се дали е заради името или заради облеклото им".
След публикуването на този доклад на Runnymede Trust, бяха направени голям брой препоръки, като например премахване на името от бланките за кандидатстване за работа. Но малко, ако изобщо има такива, от препоръките са приложени на практика.
"Изключително сложно е", казва Хан. "Преходът от образованието към навлизането в работната сфера е мястото, където мюсюлманките са най-често поствяни в неравностойно положение. Всеки предполага, че мюсюлманката ще се омъжи млада и скоро ще има деца. Всъщност има доста мюсюлманки, които искат да работят. Агенциите за подбор на персонал могат да направят повече за дипломираните мюсюлманки, по отношение на представянето им на добри позиции, но центровете за търсене на работа имат голяма роля в подпомагането на жени с написването на CV и посочване на уменията".
Много мюсюлманки, като Мунира и Нур, търсят съвети за кариерата си. Инициативи, като Muslim Women's Network, които предлагат схеми за обучение и подчертават модели на жени за подражание, както и Urban Muslim Woman Show, са вече доста популярни. 
Нина, 38 годишна банкерка, казва, че не среща дискриминация в работата си (тя не носи хиджаб). Но тя смята, че е важно мюсюлманките да се подкрепят:
"Това, което ми липсва, е просто наличието на други мюсюлманки на работното ми място. Със сигурност е добре да има заедно жени със сходни вярвания."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации