понеделник, 7 ноември 2011 г.

Най-голямата джамия в ОАЕ




От блога The Possible Travel

Абу Даби е вторият по големина град и столица на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ). От Дубай до Абу Даби са само около 120-130 км. Пътят минава през пустинята, но няма как да забележите, защото от двете му страни има високи палми и зелена растителност, която явно се полива редовно. 

При влизане в Абу Даби някак си те покрива усещането за много пари. На пръв поглед между двата града няма големи разлики,  но при по-продължителен престой започваш да чувстваш Абу Даби като по-завършен от Дубай, където крановете сигурно са повече от населението.


Абу Даби  не е толкова туристически ориентиран като Дубай, поне не в долния и средния ценови клас. Тук няма толкова много места за забавление (разбирай барове и дискотеки), въпреки че има леко раздвижване по отношение на нощните заведения където е разрешено да се сервира алкохол.  Ако посещавате Абу Даби трябва да предвидите да сте в  по-скромно облекло в  сравнение с разрешеното в Дубай.
Една от основните забележителности на Абу Даби е джамията на шейх Заед.


Джамията на Шейх Заед


Най-красивата мраморна сграда, която съм виждала. Тя е и един от най-ярките ми спомени за посещението ми в Дубай и Абу Даби. Джамията е изпъстрена с мраморни пана с флорални мотиви, които в слънчевата светлина изглеждат като дантели. Вътрешността и е покрита с огромни персийски килими, а стените са украсени със седефни картини.  Това е най-голямата джамия в ОАЕ и осмата по големина в света.  Джамията носи името на шейх Заед бин Султан Ал Нахиан, основател и първи президент на ОАЕ. 


Достъпа до джамията е свободен с известни ограничения в облекло. При посещение на джамията задължително трябва да сте с дрехи покриващи цялото ви тяло, но да не са прилепнали. На жените се раздават покривала за главите и традиционната черна дълга безформена одежда - бурка. Преди да влезнете в джамията ви задължават да се събуете. 

Джамията може да приеме до 40 000 посетителя. Основната зала за молитви събира близо 10 000 поклонника. Специално за жените са предвидени две отделни зали всяка, от които може да поеме до 1500 жени. 
Детайл от тавана в една от залите за жени
В четирите ъгъла на джамията има минарета, които са с височина от 115 метра. 

57 купола, декорирани с бял мрамор от Пиетрасанта, Италия, покриват сградата и външният двор. 

Дворът на джамията е покрит с декоративни мраморни плочи с флорални мотиви, а като размери нескромните 17 000 квадратни метра. 


Световни рекорди
1. Подът в основната зала на джамията е покрит с най-големият килим в света. Размерите са му 6 627 квадратни метра. Килимът тежи 47 тона. 

2. В джамията е поставен вторият по големина полюлей в света - 10 метра в диаметър и 15 метра висок. Направен от милиони камъни "Сваровски" и позлатена медна основа. Общо 7 обсипани с камъни "Сваровски"  полюлеи, красят вътрешността на джамията. 


Часовете за молитви
Декорации от седеф по вътрешните стени 
Декорация от мрамор по външните стени
Чешма в един от откритите коридори

При приключване на нашето посещение посетихме и дамското хигиенно помещение. Където имахме възможност да усетим малко от "вътрешният" живот на арабските жени. Вметка: По чисти тоалетни не бях виждала в живота си. Една госпожа със строг глас командваше група филипинки и след всеки "клиент" използваната тоалетна беше хигиенизирана. Имаше си и специална форма, в която явно попълваше изражението на всяка излизащо от тоалетната жена. 
Докато сте дамската баня имате възможност да си измиете и крачката - все пак сте прецапали боси през няколко световни рекорда. 


Ето, това е приличен вид!






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации