понеделник, 7 ноември 2011 г.

Най-големите джамии в света


Пет пъти дневно над 800 милиона мюсюлмани в света се молят обърнати към свещения град Мека - магнитната точка за исляма. Счита се, че там е най-голямата джамия на земята.







В центъра на втория по святост ислямски град Медина е изключително святата за Джамия на Пророка - Масджид ан-Наби. Там са гробовете на Пророка и най-близките му сподвижници - Абу Бакр, Осман и Омар. 


източник на снимката






Мнозина поддържат съмнителното твърдение, че Джамията на Омеядите в Дамаск - най-старата столица, съществуваща до наши дни, е най-голяма в света.
Изглед към Омаядската джамия
Дворът на Голямата джамия и древна съкровищница (Бейт ал Мал)


В нея се пази най-старият екземпляр на Корана, някогашна собственост на праведния халиф Осман. 
Това е копието на Корана, най-старото, запазено до днес, принадлежало на Халиф Усман р.а.


За нейна сграда е използван престроен храм, посветен на св. Йоан Кръстител. 
Параклисът на Свети Йоан Кръстител в Омаядската джамия
От общо 60 000 джамии в Египет 3000 са в Кайро. 
Ibn Tulun



джамията Мухаммад Али

Mахмуд Паша

Джамиите Султан ХАсан и Ал-Рифаи



Най-старата от тях е от 641 г. и се нарича Амр ибн ал-Ас. 

source



Ал-Азхар или "Блестящият" е голяма джамия с медресе, построена през 972 година. Днес тя е най-авторитетният институт в света за подготовка на ислямски духовници. 



Старата част на мароканския град Фес представлява лабиринт от 9400 улички, вероятно най-тесните на земята. Тук са пръснати 300 джамии. 


photo
photo
photo
Една от тях - Кайруанската, може да побере над 20 000 вярващи. Университетът към нея, построен през 859-862 г., е вторият по значение център за изучаване на исляма. 

Дворът на Кейруанската джамия


интериор от Кейруанската джамия и университет




И Джама Масджид, джамията в Стария град на индийската столица Делхи, може да приюти 20 000 поклонници. 





Площта на джамията Шах Фейсал в пакистанската столица Исламабад е 19 ха. В молитвената зала и двора й може да се моли едновременно цялото население на столицата (около 300 хил. души). 



Огромният 24-каратов златен купол на джамията в столицата на Бруней - Бандар Сери Бегаван, е висок 52 м и се вижда отвсякъде. Тя е кръстена на Омар Али Сайфудин - бащата на днешния брунейски султан Хасан Болкиах, считан за най-богатия от световните монарси. Мозайката в интериора й е сглобена от 3,5 милиона парченца от прочутия карарски мрамор.




Доскоро, поради очевидна грешка, за най-голяма в света се приемаше джамията Негара в гр. Куала Лумпур - Малайзия.







Сега тя "утешително" се счита за най-голяма в източната част на Азия. Разположена е върху парк с екзотични цветя с площ 5 хектара. От средата на изкуствено езеро в двора й се издига високото й 73 м минаре. Куполът й е с форма на 18-лъчева звезда, а край него са разположени други 48 по-малки купола. И тя, както и доскоро най-високите сгради на света - кулите Петронас, бяха принудени да отстъпят палмата на първенството в света на архитектурата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации