петък, 4 ноември 2011 г.

Призивът



Когато Ибрахим, мир нему, завършил Ка'ба, Аллах субханаху уа та'ала, му заповядал да призове хората към извършване на Хадж. Ибрахим се объркал и казал: "О Аллах! Как моя глас ще достигне всички тези хора?" Аллах му казал, че неговата отговорност е само да призове хората, а повика Аллах Субханаху уа та'ала, ще го сведе до хората.

Тук има много красив и плодотворен урок - не се притеснявай за резултата от усилията си, а мисли за твоето собствено усилие и осигуряване на най-доброто от теб, за изпълнение на задачата. Ако Ибрахим е видел, че резултата от неговата задача би бил невъзможен, щеше да се откаже и нямаше да има Хадж. Но той е разчитал на Аллах Субханаху уа та'ала и е дал най-доброто от себе си, качил се на връх Арафат и извикал със силен глас: "О хора! Наистина Аллах е предписал Хаджа за вас, така че правете Хадж!"

Всеки човек на земята чува призива и Хаджа започва от този ден. Аллах Субханаху уа та'ала е низпослал в Корана: "И зови хората за поклонението хадж! Ще идват при теб и пеш, и върху изнемощели камили. И ще идват от всякакви далечни пътища..." (Сура ал-Хадж, ая 27)

Ние никога не трябва да се отказваме от усилията за достигане на нещо, само защото смятаме, че то е незъвможно да се постигне.

Има две много важни съставки на успеха на Ибрахим в тази задача:

  1. Той полага всички възможни усилия от своя страна, за да извърши нареденото - отива на най-високата планина и вика с най-силния си глас.
  2. Неговата искреност! Той вярва искрено, че Аллах Субханаху уа та'ала ще предаде неговия призив до всички хора.


Тези две съставки - Искреност&Усилена работа - са основните съставки на успеха в Дунята и в Ахира ин ша Аллах.

Един от най-уважаваните ни учени на нашето време, които аз знам, даде следния съвет и никога няма да го забравя - той ми каза: "Имай добро намерение и работи здраво!" Пазя този съвет където и да ходя и се старая формулата за успеха да е част от живота ми.

Напишете си това съобщение, поставете го на различни места около вас и си го припомняйте всеки ден - имайте добри намерения и работете здраво - където и да сте и тогава ще видите как Аллах ще отвори за вас вратите на успеха иншаАллах!

Дайте своя дан и оставете резултата във Волята на Аллах Субханаху уа та'ала!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации