събота, 5 ноември 2011 г.

21 Неща за Еид




Бисмиллах Уа-лхамдулиллах Уа-с-Салату Уа-с-Салям 'ала Расулуллах


Ассаламу Алайкум уа Рахматуллах уа Баракатух


21 Неща да си спомним за Еид
взаимствано от Soundvision


1. Гусул преди отиване на празничната молитва. 
 В сахих хадис в ал-Муатта, както и в другите книги по хадис, се предава, че Адбуллах убн Умар, обикновено е правил гусул преди отиване на празнична молитва. Ал-Муатта, 428. 
Ал-Науауи, Аллах да се смили над него, е казал, че мюаюлманите са единодушно съгласни, че е мустахаб да се вземе гусул пред Еид молитвата. 
 Причината за това да е мустахаб, е както за отиването на Джума и на други обществени събирания. 
 2. Да се яде след молитвата за Еид ал-Адха
 Мустахаб е да се отиде гладен на празничната молитва за Еид ал-Адха, а най-напред да се яде от Удхийа - ако човек ще прави курбан. Ако човек няма да прави курбан, може да яде преди молитва. 
 3. Да приготвим дрехите си и другите необходими неща от предишния ден

За да сме по-спокойни на празничната сутрин иншаАллах, нека знаем къде и по кой път ще отидем на молитва. 

Същото е и с дрехите - да са приготвени и изгладени от предната вечер, за да не губите време сутринта на Еид. 

4.
 Отговорно разпределяне на децата


Трябва да решите кои деца ще бъдат с родителите си на молитвата за Еид. Много често бащите стоварват цялата отговорност за грижата на децата върху майката. Ситуацията е неуправляема,  когато майката няма възможност да се грижи за всичките деца. Бащите трябва да поемат от тази отговорност.

Начин за постигане на това, е разделяне на тези, които например се бият. Друг начин е оставяне на момичетата с майката, а момчетата - с бащата. Всяко семейство си е уникално и родителите трябва да решат. 

5. Да разказваме на децата за живота на Пророка с.а.с. и пророците а.с.

Преди разказа за Еид и това, че празника ни е време за щастие и защо е така, трябва да обясните на децата си, че тук не става дума за непозволени прояви на щастие, скачания,  игри на криеница по време на празничната молитва. Предложените им възможности за игри и забавления след това, могат да ги окуражат да се държат скромно по време на молитвата.

Също им обяснете, че трябва да пазят тишина по време на молитвата и Хутбата. Посъветвайте ги да шепнат на родителите си, ако имат нужда от нещо.


6. 
Да вземем чанта за обувките

По-удобно е иншаАллах :)

7. 
Да си вземем собственото килимче за молитва

Въпреки отговорността и възможността молитвата да се прави на вестник или на някакво парче плат, накарайте близките си да си вземат за всеки случай собствено килимче зе молитва. 

8. 
И в колата, пътувайки, казвайте Такбир

Изплзувайте времето за пътуване за нещо полезно, а и ако децата ви съпътстват за молитва, ев добре за тях и тяхната енергия и активност, може би ще се успокоят и няма да са така хипер активни по време на молитвата, където трябва да пазят тишина и спокойствие.

9 
Да отидем на молитва по един път, а да се върнем по друг.
 Ор Джабир ибн Абдуллах р.а. се предава: След молитвата на Еид, Пратеникът на Аллах с.а.с се връщаше по друг път. (al-Bukhaari, 986)
 КАзва се, че причината за това е, че в Дена на Възкресението, тези два пътя ще свидетелстват за него, земята ще говори.
 10. Да побързаме, за да сме на първите редове за молитва.За мъжете това е най-доброто място, ако искат и да чуват обясненията на Имама за молитвата, Хутбата и т.н.  

11. 
Да пазим тишина, докато Имама обяснява как се прави молитвата.

Ако МАриам, нова мюсюлманка, се опитва да чуе как се прави молитвата за Еид, как ще стори това, ако РАшиде до нея си говори с приятелки?! Дори от уважение към останалите, те не трябва да бъдат притвеснявани да чуят какво казва Имама. 

12. 
Да сме наравно всички в редицата за молитва

Уверете се, че сте рамо до рамо в останалите до вас и редицата ви е права!


13. 
Да пазим тишина и да внимаваме по време на Хутбата

След Еид молитвата Имама ще направи Хутба. Задължително е да се стои и да се слуша. Ако се наложи да станем и да излезем, трябва да направим това много тихо и внимателно.

14. Да поздравяваме онези, които познаваме и които не познаваме


Кажете Салям и прегърнете човека до вас след края на Хутбата. Не е ли иронично да сме рамо до рамо с някого до молитвата, а психически да го игнорираме?! Прегърнете съседа си и г поздравете за Еид!

Абдуллах ибн Амр предава, че един мъж попитал Пророка с.а.с. коя част от ИСляма е най-добра и той отговорил: Той отговорил: „Да нахраниш някого и да поздравяваш и познат, и непознат". (всепризнат хадис)

15. Предложете помощ за празничната молитва

Дайте щедро, според възможностите си, за покриване на наема на мястото за Еид молитва. Но това трябва да се направи преди началото на молитвата или след края.

 
16. Помогнете за почистване на мястото за молитва

Със сигурност ще има боклуци, които ще са паднали около кошчетата за боклук - семействата трябва да се погрижат поне да почистят площта на молитвата след себе си. 


Това е време, в което може да видите сами мюсюлмани или нови такива - поздравете ги и ги поканете на гости, информирайте ги за обществени събития, които знаете.

от



Какво да НЕ правим на Еид:
1. Да не се бръсне брадата, особено за Еид. Пророкът с.а.с. ни е казал мъжете да не бръзнат брадите си, така че е срамота да се прави това за великия ден - трябва по-скоро да се демонстрира разликата ни от Мушрикийн.
 2. В празуването да се имитират Мушрикийн в практиките и дрехите, както и да се ръкувт жени с мъже. Пророкът с.а.с е казал: „По-добре е някой от вас да бъде прободен с желязна игла в главата, отколкото да докосва жена, която не му е позволена (т.е е чужда за него).“ [Silsilat al-Ahadeeth as-Sahiha]
3. Да се слуша музика на Еид. Пророкът с.а.с е казал: "В моята умма ще се появят хора, които ще позволяват прелюбодеянието, коприната, виното и музиката“ (Ал-Бухари)
 4. Жените и хиджаба - да Не го махат! 

 5. Да не се посещават гробове, особено на Еид.
 6. Да се харчат пари за показност и екстраваганстност - по-добре е да се дадат на бедни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации