вторник, 22 ноември 2011 г.

Многократни памперси - какво ли ще е това?!



В началото на вече отиващата си 2011 година трябваше да избера подарък за своя близка приятелка, която съвсем скоро беше родила. Исках да е нещо нестандартно и креативно. Точно в този период случайно попаднах на един репортаж по телевизията, в който се разказваше за алтернативата на памперсите за еднократна употреба или за модернизираните тензухени и бархетени пелени, които днес наричат просто „пелени за многократна употреба”. Идеята определено ме впечатли, може би най-вече защото не бях предполагала, че може да има и осъвременен вариант на пелените, с които са ни гледали преди години.
Започнах да се ровя в Интернет и да избирам пелена за подарък на новороденото бебче. Видях, че всъщност текстилните памперси са доста разпространена алтернатива на еднократните. Колко разпространена? Ами на Запад има действащи фирми, които предлагат почистване/пране специално на многократни пелени. Преценете сами колко е разпространена.
Разбира се, малко по малко идеята за отглеждане на бебетата в пелени за многократно ползване започва да завладява и българските майки, което е много радващо. Заради всички останали майки обаче – които не са и чували за многократните пелени тип-гащички, реших, че си струва да започнем да произвеждаме такива. Струва си човек да опита, най-малкото, за да се замислят повече родители за здравето на децата си, за бъдещето на околната среда и не на последно място – за бюджета си.
Бях толкова завладяна от идеята, че направих проект за многократните пелени и си взех един от изпитите в Университета


Историята на „Earth’s Baby
Разбира се, освен да имаш идея, трябва да имаш и ресурс. Не мога да шия, но пък си имам майка, която се справя прекрасно. Точно в началото на годината майка ми беше останала без работа. Всяко нещо се случва с мъдрсот.
Така се появиха и първите продукти на „Earth’s Baby” – бебешки гащички, по модел много близки до памперсите за еднократно ползване, но от текстил. Пеленките, които шием, са тип-джоб.                          
Това ще рече, че се състоят от 2 пласта плат – външен непромокаем и вътрешен – максимално естествен тексил, който да е с едностранна пропускливост – да пропуска течността навътре, а да запазва бебешката кожа суха. Двата пласта са зашити, като в областта на кръста е оставен „процеп”, откъдето трябва да се сложи една или повече подложки, които да попият течносттa. 

Подложките са парчета плат, които се поставят допълнително. Ако бебето пишка по малко, може да не слагаме много подложки, но ако се подмокря обилно или ако искате да остане сухо по-дълго време, тогава се слагат повече на брой подложки в „джоба”. 
В детайли може да разгледате пелените на Facebook страницата ни: www.facebok.com/EarthsBaby

Ако се питате „Защо трябва да си усложнявам живота?”

Ще обясня защо много просто и систематизирано.



Предимства на еднократните памперси:

+ лесни за употреба (слагаш, сменяш, хвърляш)
+ парите за пелени се дават всеки месец, а не наведнъж
+ продават се навсякъде

Недостатъци на еднократните памперси:

- общата сума, която се влага за памперси, е много висока
- замърсяват околната среда (и при производстовото им и като отпадъчни продукти)
- вредни са за здравето на бебето – съдържат стотици химикали във вътрешността си, които разграждайки се в урината, са в непрекъснат контакт с бебешката кожа, предизвикват алергии, обриви, т.н.

Предимства на многократните пелени:

+ екологични
+ изработени от безопасни за бебето материали
+ многократно по-евтини от еднократните памперси
+ може да се ползват и за следващите деца в семейството или да се подарят на някого

Недостатъци на многократните пелени:

-   трябва да се перат
- трябва да отделите една сума за закупуване на многократните пелени наведнъж, а не да отделяте по малко всеки месец
-   сменят се по-често, отколкото еднократните
-   няма ги във всеки магазин


Вече знаейки плюсовете и минусите на всеки от вариантите, сами може да направите своя избор.
Но докато го правите не забравяйте това, което се казва в една кенийска поговорка:

“Отнасяйте се добре към Земята. Вие не сте я наследили от своите родители, а сте я взели назаем от своите деца.”


автор Миглена Чаушева, www.facebok.com/EarthsBaby

3 коментара:

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации