сряда, 14 януари 2015 г.

Братко мюсюлманино, боли ме за теб - отворено писмо на режисьора Люк Бесон до френските мюсюлмани

Люк Бесон, снимка Гласове

Режисьорът Люк Бесон се обърна към френските мюсюлмани в отворено писмо, публикувано на 10 януари в "Монд".

“Братко мой, ако знаеш колко ме боли за теб днес, за теб и така опетнетата, унижена, сочена с пръст хубава твоя религия. Забравени са твоята сила, твоята енергия, твоя хумор, твоето сърце, твоето братство. Това е несправедливо и заедно ще поправим тази несправедливост. Милиони сме тези, които те обичаме и ще ти помогнем. Да започнем с началото. Какво е обществото, което ти предлагат?

Основано на парите, печалбата, сегрегацията, расизма. В някои предградия безработицата на младите под 25 години достига 50%. Пропъждат те заради цвета или името ти. Проверяват те по десет пъти на ден, натъпкват те в блокове и никой не те представлява. Кой може да живее и да се развива при тези условия?

Поставят печалбата пред всяко друго нещо. Режат и продават ябълковото дърво и после се чудят, че вече няма плодове. Истинският проблем е тук и ние трябва да го разрешим.
Призовавам овластените, големите шефове, всички ръководители. Помогнете на тази унизена младеж, която не иска друго освен да бъде част от обществото. Икономиката е в служба на човека, а не обратното. Да направиш добро е най-хубавата печалба. 

Скъпи овластени, имате ли деца? Обичате ли ги? Какво искате да им завещаете? Пари? Защо не един по-справедлив свят? Това ще накара децата ви да се гордеят най-много с вас. Не можеш да изградиш щастието си върху нещастието на другите. Това не е нито християнско, нито еврейско, нито мюсюлманско. Това е просто егоистично и води нашето общество и нашата планета право в стената. Ето работата, която трябва да свършим днес, за да почетем мъртвите.

Тероризмът никога няма да спечели

И ти, братко мой, ти също имаш работа, която да свършиш. Как да промениш това общество, което ти предлагат? Работейки, учейки, вземайки по-скоро молив вместо “Калашников”. Това е хубавото на демокрацията, че ти предлага достойни оръдия, за да се защитиш. Вземи съдбата си в ръце, вземи властта.

250 евро струва да си купиш “Калашников”, но едва 3 евро да си купиш химикалка и твоят отговор може да има хиляди пъти по-голямо влияние. Вземи властта и играй според правилата.

Вземи властта демократично, помогни на всички твои братя. Тероризмът никога няма да спечели. Историята го доказва. И хубавият образ на мъченика работи и в двете посоки.
Днес ще се родят хиляда Кабю и хиляда Волински.

Вземи властта и не позволявай на никого да поеме властта върху теб. Ако заподозрените наистина са виновни за тази трагедия, знай, че тези двама кървави братя не са твои братя и ние всички го знаем.

Това са само двама духовно слаби, изоставени от обществото, с които след това един проповедник е злоупотребил, продавайки им вечността… Радикалните проповедници, които правят своя бизнес и си играят с твоето нещастие, нямат никакво добро намерение. Утре, братко мой, ние ще бъдем по-силни, по-eдинни, по-солидарни. Обещавам ти го. Но днес, братко мой, аз плача заедно с теб.

Люк Бесон

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник Гласове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации