вторник, 26 ноември 2013 г.

Мюсюлманките са по-чести жертви на ислямофобски атаки, отколкото мъжете-мюсюлмани, сочи изследване


Проучването показва също, че по-често атакувани са мюсюлманките, носещи никаб, отколкото в друго облекло. 
Автор: Haroon Siddique
Източникhttp://www.theguardian.com/
Според направено проучване, мюсюлманките са по-чести жертви на ислямофобски атаки, отколкото мъжете-мюсюлмани, особено тези, носещи никаб или други дрехи, асоциирани с тяхната религия.
Може би Сме Мразени, доклад върху въздействието на ислямофобските атаки, написан от Д-р Chris Allen, преподавател по социална политика в Университета в Бирмингам, ще бъде представен в сряда в Камарата на Общините. С него се възнамерява да се погледне над статистическите данни и за първи път да се даде гластност на жените, жертви на ислямофобия.
Една от жените, споменати в доклада, е Рахел, 28 годишна, е била прегазена от мъж, когото преди това била помолила да премести автомобила си, затворил колата й от излизане от гаража на дома й. Преди да я атакува, той казал: "Ще те спукам, мюсюлманке!”
В друг случай четири разлагащи се свински глави, са хвърлени пред дома на Шарифа, 33 годишна мюсюлманка, която разказа как многократно е малтретирана от група младежи, наричащи я "нинджа" и набутвали фойерверки в пощенската кутия на дома й. 
"Страхувах се да изляза на улицата или дори в двора на собствения си дом", споделила на Allen. "Постоянно мислех за самозащита, какво знам и как да защитя децата и себе си. Почваш да правиш връзка мяжду някои неща, или да виждаш други, като анти-мюсюлмански, а това понякога може да не е вярно. Например някои хора ти изглеждат по начин, който може и нищо да не значи". 
Allen интервюира за преживяванията им 20 жени на възраст между 15 и 52. Една е наричана "Госпожа Осама бин Ладен", казвано й е "да си ходи в Афганистан", Друга, прибирайки се към дома си, след като е взела децата си от училище, е преследвана от жена с количка, която я заплюла в лицето и я попитала защо е толкова грозна - затова ли покрива лицето си? 
Fiyaz Mughal от Faith Matters (Въпроси на вярата), поръчители на доклада, казва: "За първи път във връзка с анти-Мюсюлманските предразсъдъци, се дава глас на жените-Мюсюлманки. Хората казват: "Какви са цифрите? Разбираме какво се случва, но трябва да се знае действителното въздействие върху хората."
Tell Mama (Кажи на мама), горещата линия за записване на Ислямофобски престъпления и инциденти, включително и онлайн заплахи и обиди установи, че при 58% от всички проверени инциденти между Април 2012 и Април 2013, са били срещу жени, а в 80% от тези случаи жените са носили хиджаб, никаб или други, свързвани с Исляма дрехи.
Според Allen, някои жени разказват, че често им се случва да се поставя под въпрос тяхната принадлежност към Британия, като една от тях дори е поискала от съпруга си да мигрират в друга държава.
Той казва, че в отказа да се приеме сериозно Ислямофобията, има сериозен риск да се изобличи т.нар. "сблъсък на цивилизациите", споменаван от ислямисти и крайно десни.
“Така подхранвате на анти-ислямистите, които казват: "Без значение колко опитвате и колко се трудите, никога няма да принадлежите на това общество, те ви мразят", а това налива масло в огъня, 
Имената на пострадалите са променени.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации