четвъртък, 14 март 2013 г.

[Продуктивни интереси и хобита] Култивиране на любов към четенето


от Сана Гюл

Четенето означава мислене с ума на друг човек - това позволява разширяване на твоя собствен мироглед.
-Charles Scribner, Jr.
Четенето може да се дефинира, като процес, при който ума ни преминава от по-малко към по-добро разбиране. Човек се заставя да мисли отвъд очевидното. Защо  трябва да се развива и подхранва този навик у мюсюлманите днес? Това е така, защото "мислим" от ума си. Ако нашите умове знаят какво и как е правилно да се извърши, тогава ин ша Аллах и сърцата ни скоро ще ги последват. Просто мислете. Първото 
откровение към Пророка ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) (салАллаху алейхи уа саллам), който не е можел да чете, е:
Чети [о, Мухаммад] в името на твоя Господ, който сътвори (Коран: Сура 96, ая 1).

Аллах subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) (субханаху уа Та'ала) е знаел, че Пророкът ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) (салАллаху алейхи уа саллам) е необразован, но въпреки това му низпослава горното откровение. Защо? Голяма част от тогавашните араби са неграмотни и Аллах subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) (субханаху уа Та'ала) ги е окуражил да се учат, така че да могат да четат Книгата — Корана и да получават напътствието.
Тук важи същата логика. Колкото повече четем, толкова повече знаем.
Нека да видим как можем да развием този навик.

Започнете по-рано

Занимайте се с децата си колкото се може по-рано. Книжките за оцветяване с къси изречения ще започнат да ги мотивират. Родителите трябва да помогнат за развиване на навика за ежедневно четене преди лягане. Честите посещения на библиотеки и предоставянето на децата да избират книги, е много добър мотивиращ фактор.

Ако планирате на развиете навика сега:
1. Надникнете в себе си: Какво искате да напавите? Четете за това! Ако обичате да пътувате, вземете пътеводители и книги, свързани с пътешествия, четете в туристическите блогове и т.н.

2. Анализирайте живота си:  Разделете живота си на няколко секции: личен, социален, духовен и поклонически. Във всяка област определете частта, която се нуждае от подобрение, например подобряване на отношенията или повишаване на кхуши по време на молитва. Четете книги / материали и статии по тези теми.
3. Абонирайте се за списания, вестници и блогове, свързани с интересите ви и професията ви, но бъдете много внимателни. Абонирайте се само за онези, които са информативни и точни - не се абонирайте, докато не сте сигурни, че искате да се актуализират публикациите. Аз чета много сайтове, но се абонирам само за малка част от тях. 

Рутината в четенето

1. Започнете с четене след Фаджр: Това време съдържа най-много барака. Помислете колко време след молитвата Фаджр ще отделите за четене. Ако това време е кратко, по-добре е да почетете Коран и свързан с него тафсир, който да ви помага да разберете прочетеното. Прекарайте минута да споделите наученото във Фейсбук или в друга социална мрежа. Споделете го и със семейството си, когато седнете да се храните или с приятели, когато се чуете с тях.  
2. Направете си списък за четене: Четете в различни области - така ще разширите перспективата си. Добавяйте книги и материали в списъка. Разговаряйте и се консултирайте и с други, като се осведомявате за препоръчваните книги. Сайтове, като Shelfari и Good Reads могат да направят всичко това лесно и интересно.
3. Основете или се присъединете към читателски клуб: Основете или се присъединете към клуб на хора с подобно желание за четене и учене. Срещайте се поне 1 път месечно. Във Фейсбук има възможност за откриване на група (Create Group), както и в Gmail има разкриване на емейл група, ктдето можете да си разпространявате книги и сайтове, като например kalamullah.com, qsep.com за преведени книги на класици, като Ибн Таиймийа, Ибн ал-Каийм и Шейх Салех ибн Фаузан ал-Фаузан и други. Дискутирайте по прочетеното. Това ще ви помогне да разберете някои неясни неща или да откриете неоткрити интересни перспективи.
4. Семейно четене: Направете си нещо, като “Семейни вечери на четенето”. Нека бъдат интересни и весели за всички - уютни и придружени със закуски. Дискутирайте по прочетените книги, споделяйте интересни или противоречиви гледни точки. Ако това ви изглежда труднопостижимо, вплетете разговора по време на вечеря. Помнете, че "четенето помага на семейството да остава заедно!”.
5. Носете си джобно копие на книга: Носете си джобно копие на Корана. Ако ви е трудно да го пазите, свалете си необходимите приставки за телефона, можете да четете по време на пътуване, докато чакате, по всяко време.
6. Направете си библиотека у дома: Непременно определете място в дома си за една библиотека - дори няколко рафта на стената.
Все пак подбирайте много внимателно книгите за библиотеката си - пространството е ценно. Разменяйте си книги с други хора от читателския ви клуб. Можете да станете и постоянен посетител в книжрница за втора употреба книги и да получавате отстъпка при пазаруване. Информирайте се за разпродажби в библиотеки или за панаири на книгата, където бихте могли да намерите удивителни книги. Можете да си направите рафт до леглото си, където да държите книги, които обичате да четете преди сън.
Четете повече, но без много да принасяте съня си в жертва на четенето.


@AbuProductive on Twitter | ProductiveMuslim on Facebook

източник на превода

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации