неделя, 2 март 2014 г.

Първата палеонтологична находка в Малайзия

Автор James A. Foley
Открития образец UM10575, вкаменелост на зъб 
 от Spinosaurid sauropod
(месояден динозавър).
Първия динозавърски фосил в Малайзия, беше открит от международен палеонтозвърски екип.
Фосилизираният динозавърски зъб е принадлжал на същество от семейство Spinosauridae на динозаврите. Тези влечуги били двуноги хищници, хранещи се с риба.
ИЗследователят Masatoshi Sone от Университета на Малайзия, каза, че екипя му, в който има палеонтолози и от Университетите Уаседа и Kумамото в Япония, търсят динозавърски фосили  в Малайзия от 2012.
Фосилизирания зъб е открит в щата Паханг, но по-конкретното място не е обявено, защото отривателите се страхуват от "възможни унищожения, поради незаконни разкопки от часни колекционери на фосили/ или разбойници, както се случи в Тайланд, Лаос или Монголия", както се казва в изявление на екипа.

Становището на ръководителя на екипа Професор Рен Хираяма от Университета Уаседа (Токио) и специалист по рептилна палеонтология, отритието е зъб, Образец UM10575, принадлежащ на Спинозавър, познат като рибояден динозавър.

UM10575 е около 23 мм дълъг и 10 мм широк, е типичен за тероподите (месоядни динозаври). Добре очертани са ръбовете по повърхността на зъба, която има и микро орнаменти (много фини очертания); носи всички характеристики на зъба на спинозавъра.
Новите фосили са открити в седиментни скални слоеве от края на мезозойската епоха, най-вероятно Креда (около преди 145-75000000 г). Във вътрешността на полуостров Малайзия, юрските и кредни седименти сашироко разпространени.

Очаква се да има още находища в Малайзия. Изследванията и разкопките продължават. 

Има надежда сегашните открития да доведат до развитие на палеонтологичните проучвания в страната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации