събота, 1 декември 2012 г.

Вероизповедания / Български Хелзински Комитет

Никога чрез свое слово или действие, не бих се поклонил на олтара на нетолерантността или признал правото на оспорване на религиозните убеждения на другите.
Томас Джеферсън

Религиозните права на гражданите продължиха да бъдат сериозен проблем през 2011 г. Вътрешният конфликт в мюсюлманското вероизповедание, предизвикан от легитимирането от съда през 2010 г. на ръководство, което не се ползва с подкрепата на мнозинството от мюсюлманите, се успокои, след като на 20 април 2011 г. Софийският апелативен съд регистрира друго ръководство, оглавявано от главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, избрано на извънредна конференция на мюсюлманите. Но антимюсюлманските прояви в България продължиха да бъдат едни от най-сериозните проблеми на изповядващите исляма. През годината срещу тях имаше безпрецедентни актове на агресия и преследване. Наказателното производство срещу мюфтии и имами, последвало нахлуването на агенти на Държавната агенция национална сигурност (ДАНС) в техни домове и офиси през октомври 2010 г., продължи. В края на декември 2011 г. бяха предявени обвинения на 12 от тях по член 109 във връзка с член 108 от НК (членство в група за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология), както и по член 164, ал. 1 (проповядване на омраза на религиозна основа). Досъдебното производство продължава.


През годината мюсюлманите в София станаха обект на системни атаки от активисти на партия „Атака”. Докато партията подкрепяше парламентарно управляващата партия, Софийска община позволяваше безпрепятствено нейните публични събрания, независимо от това, че те системно подбуждаха омраза, дискриминация и насилие на религиозна основа. 
На 29 април 2011 г. представители на „Атака” с провокационна цел пускаха по високоговорители камбанен звън и християнски песнопения в близост до софийската джамия Баня Башъ. Това се потвтори и през следващите седмици при пълно бездействие на властите. 
На 20 май 2011 г., преди петъчната молитва, в непосредствена близост до оградата на джамията  група от 150 симпатизанти на „Атака” организираха протестен митинг срещу високоговорителите на джамията. Те скандираха обидни думи срещу богомолците – наричаха ги „еничари”, „псета”, „резаци”, „фесове”, „ислямисти”. Призоваваха „Вън от България!”, „Спрете този срамен вой в центъра на София!”, „Да изчистим земята на дедите ни!”. Митингуващите се позоваваха на непоносимост към петъчния призив за молитва от джамията, но това очевидно беше само повод за публично изразяване на анти-мюсюлманска пропаганда, тъй като този призив се е излъчвал от минарето на тази джамия от векове. Минути по-късно протестиращите приближиха джамията и започнаха да замерват богомолците с яйца, павета и други твърди предмети, които очевидно бяха предварително приготвени. Някои от симпатизантите на „Атака” се опитаха да прескочат оградата на джамията и да сложат свои високоговорители вътре. Това предизвика сбиване между протестиращите и богомолците, някои от които започнаха да отправят обратно хвърлените срещу тях камъни. В резулат на замерванията петима богомолци бяха ранени, единият от които е с тежка черепна травма. Наранявания от хвърлени камъни получиха и някои от активистите на „Атака”. Това е безпрецедентен инцидент, какъвто не се е случвал пред софийската джамия дори по времето на комунизма с неговия атеизъм и анти-мюсюлманска политика от последните години на неговото съществуване. След инцидинента прокуратурата образува две досъдебни производства срещу неизвестен извършител и едно – срещу установени по време на инцидента участници. До края на февруари 2012 г. обаче по тях нямаше нито един осъден. 
Лидерът на партия „Атака”, който присъстваше и взе активно участие в тази провокация, не стана обект на наказателно преследване.

Официален сайт на БХК: bghelsinki.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации