сряда, 23 май 2012 г.

Право ли е на съпругата да има собствено жилище?





Въпрос:

Задължен ли е мъжа да подсигури отделно жилище за своята съпруга, дори и тя да може да живее с неговите родители и няма проблем за присъствието на не-махрам. Това едно от правата на жената ли е?


Отговор:

Слава на Аллах!
Едно от правата на жената е нейния съпруга да и подсигури отделно жилище. Това може да варира според възможностите на мъжа. Богатият трябва да подсигури нещо, което му подхожда, а бедния не е задължен да прави нещо повече от възможностите си – от това, което Аллах му е дал. Не е позволено за съпруга да остави съпругата си да живее с някой, който може да й навреди – дори да е неговата майка, баща, синове от друга жена. Ако един от родителите му се нуждае от него, като съпругата му няма да бъде обременена психически от присъствието на нуждаещия се родител, тогава можем да посъветваме жената да има страх от Аллах по отношение на този, който е в нужда. Тя трябва да уважи изискването към нейния съпруг да се държи добре и да се грижи за родителите си, а мъдрия съпруг трябва да оцени усилията на съпругата си, а това ще увеличи любовта между тях.
Но ако съпругът може да подсигури една къща за родителите си и друга – наблизо за съпругата си, това е добро и така той ще има възможност да съблюдава правата на всички, без да има някакво разделяне или спор.
В детайли сме разгледали правата на жената за жилище в отговора на въпрос № 7653
Който е разбрал проблемите и споровете, възникващи в семействата и предизвикващи беди между двете, поради това, че съпругата живее с родителите на съпруга си, ще разбере много лесно мъдростта от това, което учените казват, че жената трябва да има собствено жилище. Но ако тя се съгласи да живее с родното семейство на мъжа си, за да бъде добра със съпруга си, от уважение към родителите му, особено ако те имат нужда от помощ, в такъв случай няма нищо лошо да се направи и тя ще бъде наградена от Аллах за добротата си ин ша Аллах. Но ако може да бъде търпелива ит опрощаваща. А Аллах е този, чиято помощ търсим и на когото вярваме!
А Аллах знае най-добре!

Islam Q&A
Въпрос № 81933

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации