понеделник, 24 февруари 2014 г.

Да се разруши мястото, където се е родил Пророк Мухаммад с.а.с.

Библиотеката е построена през 1950 и е
точно над мястото, в което учените смятат,
че се е родил Пророк Мухаммад с.а.с.
ИЗТОЧНИК

Кайро – Само на крачка от ал-Масжид ал-Харам в Мекка, Саудитските власти планират да разрушат мястото, което се смята за родното на Пророк Мухаммад с.а.с., като част от изпълнението на текущите разширителни планове.

“Последният останал исторически обект в кралството, рожденото място на Пророк Мухаммад с.а.с, вероятно е едно от най-важните за Мюсюлманската умма и за Шиитите по целия свят" - заяви за Independent Д-р Ирфан ал-Алауи, историк и изпълнителен директор на базираната във Великобритания Фондация за изследване на Ислямското наследство.

“Повечето хора дори не знаят, че има планове за унищожаване на това място.”

Предложени са новите планове за сриване на археологическата страна на ал-Харам, от които е останала малка библиотека, за да се направи място за резиденция на Имама, както и царски дворец в непосредствена близост.

Библиотеката е построена през 1950 и е разположена точно над мястото, на което учените смятат, че се е родил Пророк Мухаммад с.а.с.

През 2013, Кралското семейство отхвърли по-раншните планове за построяване на метро на историческите места, което да служи на поклониците или на нова библиотека, посветена на Крал Абдул Азиз.

И все пак строителната компания твърди, че в новия комплекс ще се включва и президентски дворец, както и резиденция за Имама, предава вестник The independent.

Ширк?

Кралските владетели отхвърлят твърдението, че Пророк Мухаммад с.а.с. се е родил на мястото, известно като Дома на Маулида и се противопоставят на запазването на реликвите на Пророка.

Според много учени това би насърчило Ширка, греха на служене на идоли, освен на Бог.

Според Мюсюлманските учени приписването на свръхестествени сили на който и да било обект - друг освен Аллах, е Ширк - най-големия грях.

През последното десетилетие свещеното място на Исляма претърпя огромна трансформация и доведе до голямо разделение на мненията на Мюсюлманите от целия свят.

Някои Мекански жители сравняват града си с Лас Вегас.

Преминавайки през редица проекти за разширяване на пространството на ал-Масжид ал-Харам, бяха разрушени много исторически сгради.

Последното разширяване, одобрено от Крал Абдуллах ибн Абдел Азиз, ще покрива площ от 400,000 кв.м, за да могат да се настанят 1.2 милиона поклоници.

Общата площ на съществуващата Джамия ал-Харам, е 356,000 кв.м. и подслонява 770,000 поклоника.

А около ал-Харам градът се извисява с блестящи масити от небостъргачи, молове и луксозни хотели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации