четвъртък, 2 август 2012 г.

Какво се случва с нашия организъм по време на пост/ говеене



Това лято на нашите географски ширини, говеенето продължава около 17 часа дневно и то в най-големитe горещини, което е едно изпитание за тялото ни.

Но нека все пак да видим какво е научното становище за глада, наложен на организма ни.


Научна част:


Докато е в пост, тялото акумулира своя собствена енергия, като за целта изгаря складираните мазнини, въглехидрати и захари. 
Черния дроб е най-важния орган в този процес - той превръща мазнините в химикали, наричани кетонни тела, водоразтворими съединения, използвани като източник на енергия. 
Детоксикацията е една от най-големите ползи на говеенето. Като нормален телесен процес, детоксикацията се извършва в дебелото черво, черния дроб, бъбреците, лимфните жлези, белите дробове, кожата, елиминирайки и неутраализирайки токсините. По време на говеенето, този процес се ускорява, тъй като тялото разгражда натрупание мазнини, без да приема нови в продължение на 17 часа за 30 дни. Химикалите и токсините постъпват с храната, течностите и дишането, съхраняват се в тялото в мастните депа и се озвободжават по време на поста.
Говеенето е лечебно за ума, тялото, душата по повече от един начин. На физическо ниво, енергията и ресурсите се пренасочват от храносмилателната система към имунната система и метаболитните процеси, позволявайки на тялото да се самовъзстановява, самолекува и да попълва собствените си запаси.
Медицински изследвания сочат, че по време на говеенето, анормалните тъканни образования, като туморите, забавят или преустановяват растежа си, поради липсата на хранителни вещества, като стават по-податливи за разграждане и отстраняване от организма.
Говеенето позволява на тялото да използва своите ресурси по техния най-добър начин, да се фокусира върху възстановяването още на клетъчно ниво, тъй като генетичния контрол на ДРНК и РНК върху транскрибирането на нуждите от протеини и тъкани, става много по-ефективен. В резултат, резултата от тези новосинтезирани протеини са по-здрави клетки, тъкани и органи.
Други промени в тялото по време на говеене, включват лек спад на тепесната температура, поради общия спад на метаболизма и телесните функции. Нивото на кръвната захар също спада, тъй като тялото ни черпи от резервоара на гликоген в черния дроб и базовата ставка на метаболизма се намалява, за да се съхранява енергията. 
Храносмилателната система, много често претоварвана, работеща без почивка, също се прочиства, след което става доста по-ефективна при храносмилането и усвояването на хранителните вещества.
Много други основни процеси в тялото също се активизират и стават по-ефективни по време на говеенето. В това чисто и производството на хормони, освобождаване на повече хормони на антистареенето.
Друг момент, който е доста здфравословен при това продължително говеене, а намаляването на антиоксидантните процеси в организма - едно от неприемането на храна и вода, а второ - от факта, че кръвоснабдяването на храносмилателната система се намалява, поради намалените нужди от кръв, в резултат на което количеството кръв към другите органи и системи, се увеличава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации