петък, 16 септември 2011 г.

В Ка'аба الكعبة


В буквален смисъл, на арабски Ка'аба означава квадратна къща. Думата Ка'аба може също да се използува в значение на куб. Някои от другите значения включват:


  • ал-Байт-ул-Атиик, което, според някои интерпретации означава "най-ранен" или "древен". Според други тълкувания това значи "независим" или  "освободителен".
  • ал-Байт-ул-Харам, превеждано като "почетен" или "свещения дом"

Цялата сграда е построена синьо-сив камък от околностите на Мекка. Четирите ъгъла приблизително сочат към четирите посоки на компаса. В източния ъгъл е Хажр-ал-Асуад (Черния камък), в северния е Рукн ал-Ираки (Иракския ъгъл), на западния - Рукн ал-Шами (Левантийския ъгъл), а южния - Рукн ал-Йемени (Йеменския ъгъл). Четирите стени са покрити със завеси (Кисуа, Kiswah). Кисуа обикновено е от брокат с Шахадата, втъкана в плата. Голяма част от обходната лента, със златни букви, са изписани Коранични текстове.
الكعبة 

В Кааба الكعبة
   
Много рядко видео от неизвестен оператор от вътрешността на Ка'аба.

източник: muslimmatters


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации