сряда, 14 септември 2011 г.

Защо жените сънуват повече от мъжете



Сънищата казват много за човека, неговата индивидуалност и вътрешен свят. Но забелязвали ли сте, че жените сънуват много по-често и много по-цветни и наситени с емоции сънища?
Докато вашата половинка спи блажено и на сутринта ви каже, че не помни съня си, а дори и да го помни, не се е развълнувал от него, ние много често се събуждаме през нощта от лош сън или на сутринта се изумяваме какви неща сънуваме!
Оказва се, че жените наистина сънуват повече от мъжете, а освен това сънищата им са наситени с прекалено много емоции, често преливащи от приятни и радостни към обезпокоителни и паникьосващи. Също така дамите сънуват в пъти по-често кошмари от половинките си.
За всичко това обаче си има няколко прости обяснения. 
Първото и най-логичното е, че като цяло жените са много по-емоционални и чувствени, отколкото мъжете. Освен това често се случва ежедневието на дамите да е доста по-натоварено.
Другата важна причина за натоварения нощен трафик на емоционални сънища в женската глава, са хормоните!Установено е, че дамите сънуват повече кошмари ден, два преди цикъл.
Давина Маккейл, автор на бестселъра The Dream Whisperer, споделя, че хормоналните промени в организма на жената, които биват повлияни от редица фактори, дават сериозно отражение на цялата психика, съответно и на сънищата.
Университетът в Западна Англия също отдава кошмарите на промените в тялото по време на месечния цикъл. Според изследователите повечето кошмари при жените се дължат на повишената телесна температура по време на овулация.Предменструалните синдроми, освен всички останали неща, причиняват на жените и бурни, наситени с емоции сънища.
Разбира се, това не означава, че мъжете не сънуват също кошмари или ярки сънища. Просто при тях усещанията по време на съня не са толкова силни и биват бързо забравени. За забравата допринася и фактът, че един мъж рядко ще тръгне да разказва на сутринта какво е сънувал или да мисли върху сънищата си, докато жените правят точно това.
След като имат особено ярък сън, те изпитват нужда да помислят върху него, да го анализират и най-вече да го разкажат на още някого. Така сънят се запомня много по-лесно.
Важно е обаче да се знае, че не всеки сън носи някакво изключително важно послание и трябва да бъде тълкуван.Понякога сънищата са си просто сънища и тяхната яркост и чувственост може да се отдаде на емоционалното ни състояние от деня. Затова не бива да се впрягаме и да отдаваме прекалено голямо значение на среднощните филми в главите ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации