четвъртък, 15 септември 2011 г.

Лекувайте вашите болни с помощта на садаката




Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, е казал: “Лекувайте вашите болни с помощта на садаката”.


Този хадис е предаден от много сподвижници: Ибн Масуд, Убада Ибн Самит, Ибн Омар, Абу Умама, Самура Ибн Джундуб и Анас радияллаху анхум.


Хадисът е сведен от ал-Бейхаки 3/382, ат-Табарани в ал-Кабир 10196, в ас-Сагир 1963, ад-Дуа /2806, Абу Нуайм в ал-Хиля 2/104, ал-Хатиб 6/334 и др.

Една от версиите на този хадис, сведена от Абу аш-Шейх с думите на Абу Умама, е квалифицирана от шейх ал-Албани в Сахих ал-Джамиа № 3358 като надежден хасан.


На този хадис са се опирали някои от праведните предци салаф.



Съобщава се, че когато един човек казал на имам Ибн ал-Мубарак, че на коленете има кървяща язва и вече седем години лекарите нищо не могат да сторят, Ибн ал-Мубарак му наредил да изкопае кладенец, за да се възползуват хората от водата му и казал: 
“Надявам се, че това ще свали уруките и ще спре кървенето”. (Вж аз-Зауаджир 1/321.)

На този хадис са се опирали и много имами, например ал-Мунауи в ат-Тейсир 2/12, Ибн ал-Хадж в ал-Мадхал, ас-Саффарини Гхиза ал-Любаб и др.


Що се отнася до тълкуването, съществуват две мнения. 

Някои учени тълкуват думата “садака”, като благодеяние или по-точно – посещение на болния.
Други учени са взели общия смисъл на този хадис и казват, че при опасение за болния, следва да се отправя дуа към Аллах и да се дава садака, за да изцели Всевишният Аллах болния. И такова е мнението на повечето учени.
Между другото даването на садака при страх, се потвърждава и от друг достоверен сахих хадис, който е сведен от ал-Бухари и Муслим. В него се съобщава, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, е казал: 



“Когато видите затъмнение, то призовавайте с дуа Аллах, възвеличавайте Го, извършвайте салат-ул-кусуф и раздавайте садака!” (ал-Бухари 1044)

2 коментара:

  1. селям,относно ислямските женските облекла-имали от моделите в България и ако Да -Къде?

    ОтговорИзтриване
  2. Уаалейкум ассалам! Не, засега няма тези женски модели в България, само мога да съдействам за закупуването им, а можете да ги ползвате и за поръчка при шивачка.

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации