петък, 5 август 2011 г.

Сура ал-Мулк - ая 3, програма за Рамадан

الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَوَاتٍ طِبَاقًا مَا تَرَى فِي خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِنْ تَفَاوُتٍ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَى مِنْ فُطُورٍ ﴿67:3﴾

Аллади халака саб'а самауати: тибака маатара фии халки ар-рахмаани мин тафаут
фарти-л-басара хал тараи мин футур

3.  Който сътвори седем небеса на слоеве. Не ще видиш несъразмерност в творението на Всемилостивия. Пак обърни взор! Нима виждаш пукнатини?

във видеото -> 0.24-0.38

Виж ая 1 и ая 2 





*7 Буквално "тафаут" е диспропорция - две нехармонични неща, които са в сблъсък едно с друго. Така че Божествените думи означават: "Няма да откриеш никакво безредие, несъгласуваност, несъразмерност или липса на организация никъде във Вселената, нищо несвързано и нелогично, лишено реда на света, сътворен от Аллах - всички негови части са добре свързани в перфектна хармония и координация. 
*8 Думата "футур" означава пукнатина, цепнатина, нещо, което е счупено или разцепено. Така тази ая идва да ни каже, че в цялата Вселена всичко е толкова тясно свързано - от най-малките клетки до огромните галактики, така добре споено, че тази перфектна организацяи няма слаби места и пукнатини, колкото и да се проучва и търси.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации