петък, 3 октомври 2014 г.

Деня 'Арафа - накратко

изт. Grande mosquee de lyon

Въпрос: Какво е значението на Деня 'Арафа

Отговор: 9-ти Дул-Хиджжа (Месеца на Хаджа) се нарича Деня на 'Арафа - кулминацията на годишното поклоничество в Мекка, Саудитска Арабия.
Деня на 'Арафа е 2-я ден на поклонническите ритуали. Още на разсъмване, около 2 милиона Мюсюлмани, ще се потправят от Мекка към близкия хълм или обикновено наричания връх 'Арафат - предава се, че това е и мястото, където Пророк Мохаммад صلى الله عليه وسلم е направил прощалната си проповед в последната година от живота си.
През целия ден - от изгрев до здрач, поклонниците ще останат на това място, изричайки молитви в пълно смирение и покаяние, молейки за Божията прошка. Много сълзи се проливат от покайващите се. Всички мълвят молитви и дуи. 
Мюсюлмани от цял свят, не успяли да дойдат на Хадж, обикновено прекарват този ден в пост. 
Поклонниците не постят на Деня на 'Арафа.

Това е деня, в който Бог е завършил Своята религия и изпълнил благоволението Си. Това е станало точно в деня, когато Пророкът صلى الله عليه وسلم е изпълнил Хаджа си и когато е стоял на планината 'Арафа, Аллах سبحانه وتعالى е низпослал аята:
الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا
"Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия.." Коран (5:4)

Източник The Deen Show

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации