четвъртък, 18 септември 2014 г.

Историята на Хаджa започва с Пророк Авраам или Ибрахим а.с.

Авраам (Ибрахим)
Авраам е почитан от Юдеи, Християни и Мюсюлмани, като праведен човек, живял преди повече от 4000 години. 
Историята му може да се прочете в Библията, както и в Корана. 
Авраам се счита за Патриарх на Монотеизма или "вярата в Един Бог".
Той напуснал родния си град Ур в Месопотамия, след като изразил своето противопоставяне на политеистичните практики на народа и се установил със семейството си в Египет. 
По-късно завел съпругата си Хаджар и малкия им син Исмаил до пуста долина в Арабия, където ги оставил, доверявайки се на Божието обещание да не бъдат изоставени.
Хаджар, която кърмела бебто си, търсела храна и вода в околността. 
Според Корана, в отговор на молитвите на Хаджар, чудодейно в краката й бликнал извор, където тя утолила жаждата си. 
Изкачвайки се на близките хълмове в търсене на храна, тя видяла на хоризонта кервани. Минаващите търговци спряли наблизо и поискали разрешение от Хаджар да напоят камилите си. След време хора се заселили в долината около извора и постепенно селището пораснало в град Мекка. 
Авраам идвал от време на време да навести съпругата и сина си и когато Исмаил бил на около 13 години, двамата са баща му построили Кааба - кубообразна сграда, като място за служене на Единия Бог. 

В крайна сметка Мекка се превръща във важно търговско място, както и място, на което хора се стичат за поклонение. 


Хадж 

снимка lenta.ru
В чест на изпитанията на Авраам и неговото семейство в Мекка, включващи и готовността на Авраам да принесе в жертва сина си в отговор на Божия заповед, Мюсюлманите извършват поклонение в Свещения град. 
Хаджът е един от 5-те стълба на Исляма и е основна част от вярата и практиките на Мюсюлманите. 
Мюаюлмани от цял свят, включително и САЩ, пътуват до Мекка - сега модерен град в Саудитска Арабия. 
Преди да влязат в Свещения град, Мюсюлманите преминават в състояние на посвещение (преданост) - нарича се Ихрам, като събличат светското си облекло и мъжете обличат безшевни бели скромни дрехи за поклоничество. Бялото облекло символизира човешкото равенство и единство пред Бог - всички хора са облечени еднакво. Парите и светския статус вече не играят никаква роля и нямат значение за поклониците - единствено значение има еднаквостта на всеки човек пред Бога. 
снимка analytic-info.net
След пристигането си в Мекка Мюсюлманите изпълняват встъпителен Тауаф - обикаляне на Кааба, по време на който те изричат "Лаббайка Аллахуме Лаббайк" - "Тук съм да Ти служа, О Аллах, тук съм!" 
Тауафът има за цел да събуди съзнанието на всеки Мюсюлманин, че Бог е в центъра на действителността и единствения източник и смисъл на живота, идентичността на всеки произлиза от това да бъде част от общността на вярващите, позната като Умма
Поклониците изпълняват Са'и, който е 7 пъти бързо преминаване на разстоянието между хълмовете Сафа и Маруа, преиграване на Библейската и Кораничната история на търсенията на храна и вода от Хаджар. 
След това в първия от официалните дни на Хадж (8-ми Дул-Хиджжа), 2 милиона поклоници отиват на няколко мили в равнината Мина, където лагеруват. 
На следващата сутрин от Мина, поклониците отиват на Арафат, където прекарват целия ден в искрени молитви и поклонение. 
Същата вечер лагеруват на Муздалифа, който се намира между Мекка и Арафат. Мюсюлманите оставата там за нощта и изпълняват различни молитви. 

След това, на 10-ти, поклониците се връщат в Мина и хвърлят 7 малки камъчета по каменни колони (Джамарат), представляващи Шейтана (сатаната, дявола).

                   
              снимка: Долина на камъните                       снимка: Стълб на шейтана

Това символизира хвърлянето на камъни от Авраам по сатаната, когато се опитвал да го разубеди да пожертва сина си. 
Тогава поклониците принасят в жертва овца, преигравайки историята на Авраам, принесъл в жертва овена, с който Бог заменил сина му. 
Месото на закланите животни се разпределя между семействата, бедни и нуждаещи се хора. 
След жертвоприношението поклониците се връщат в Мекка и завършват своя Хадж, като правят финалния Тауаф и Са'и
снимка analytic-info.net

Мюсюлманите вярват, че ритуалите на Хаджа са дадени от Бог и предадени от Пророк Мухаммад. 
Мюсюлманите вярват, че от времето на Адам, първия човек, е имало хиляди пророци, включително и добре познатите ни Ной, Авраам, Мойсей, Исус, Давид, както и последния Пророк на Бога - Мухаммад. 
Хаджът има за цел да усъвършенства чувството на отдаденост на Бог и духовно извисяване. 
Вярва се, че е възможност искане на прошка изкупване на грехове.
Пророк Мухаммад е казал, че човек, който извърши Хадж, "ще се върне като в състояние на новородено бебе" [свободен от грехове].
Поклонението Хадж дава възможност на Мюсюлмани от всички краища на света, с различен цвят на кожата, език, раса, етнос, да се съберат заедно в духа на универсалното братство и сестринство и да служат заедно и по един и същ начин на Бог.

Източник islamicity.com
Превод и редакция Милена Борисова-Иршад

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации