вторник, 6 декември 2011 г.

Що е то Ислямско кредитиране



Чували ли сте за банки, които не начисляват лихви? Така работи напр. ислямското банкиране. Отскоро такава банка има и в Германия. Нейната дейност е основана на мюсюлманския религиозен канон. Какво по-точно означава това?
Лихвите са забранени, а спекулативните сделки - табу. Тази банка работи доста по-различно от останалите. Дейността й се основава на ценностния кодекс на ислямската религия. Концепцията е широко разпространена в мюсюлманските държави. В Германия тя се прилага единствено от мюсюлманската банка в Манхайм.
Справедливо поделяне на риска
Когато продавачът на дюнери Али взема кредит от обикновена банка, той носи сам риска, който поема. Как ще върви изплащането на кредита зависи от това, дали ще има достатъчно клиенти. Ако те липсват, Али е на загуба и ще трябва да плаща на банката не само взетия кредит, но и лихвите по него. Така банката се облагодетелства на негов гръб. Али губи, банката обаче винаги печели.
В мюсюлманския тип банка обаче подобна ситуация се смята за несправедлива. Рискът тук е поделен. Мюсюлманската банка в Манхайм печели не от лихви, а от участието си във финансирането на фирми. Ако въпросната фирма печели, печели и банката. Губи ли фирмата, губи и банката. Опредлени сектори на икономиката обаче са изключени. "Не участваме във фирми, които са свързани с алкохол, с производство и продажба на свинско месо, с порнография и оръжейна индустрия", казва Угурлу Союлу, шеф на мюсюлманската банка в Манхайм. Това било забранено от Корана. По принцип на мюсюлманските банки им е забранено да извършват дейности, които са във вреда на обществения интерес.
Така нареченият "Islamic Banking“ се различава от западното банкиране и по връзката си с реалната икономика. С други думи вложителите са длъжни да инвестират в реални продукти или фирми. Всеки внесен капитал трябва да има връзка с реално съществуващи блага. По този начин не възникват "кредитни балони", които водят до тежки кризи.    
Морално, но скъпо
Кредитирането "ала ислам" обаче не винаги е изгодно за банковите клиенти. В много от случаите мюсюлманската банка се явява купувач и продавач, което оскъпява финансирането при закупуването на недвижима собственост, тъй като се плащат двойни данъци. Освен това при някои сделки се появява и допълнителен ДДС. Така че този, който е взел кредит от мюсюлманска банка за да си купи оборудване за кухнята например, ще трябва да се бръкне дълбоко в джоба.
И все пак мюсюлманските банки предизвикват все по-голям интерес на Запад. Германската федерална служба за банков надзор ще проведе догодина специална конференция, посветена на темата. Причината: сегашната финансова система, довела света до ръба на пропастта, е на път да се изчерпи като възможности. Откъсването й от реалната икономика се оказа един от най-големите й недостатъци.
Източник: Дойче веле

1 коментар:

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации