понеделник, 29 декември 2014 г.

Роднините на Чърчил го молели да не приема Исляма

"Моля те, не приемай исляма. Забелязах предразположението ти към ориентализацията (бел. ред. - да изпитва голяма симпатия към ориента и исляма). Забелязах тенденциите да се държиш като паша, наистина ги забелязах. Ако влезеш в контакт с исляма, приемането му може да стане много по-лесно, отколкото си предполагал. Зовът на кръвта - не знаеш ли за какво ти говоря, бори се", пише бъдещата му снаха лейди Гуендолин Бърти в писмо до него от 1907 г. по повод на плановете му да направи обиколка на някои ислямски държави в Африка и Близкия изток.
Писмото е било открито от историка Уорън Доктър от университета в Кеймбридж, докато търсел материали за книгата си "Уинстън Чърчил и ислямският свят: Ориентализмът, империята и дипломацията на Близкия изток".
"Бившият премиер на Обединеното кралство е бил силно заинтересован от исляма и ориенталската култура, но никога не е обмислял да си смени религията. По онова време той е бил повече или по-малко атеист. А възхитата му по ислямската култура е била нещо нормално сред викторианците", коментира Доктър.
Интересът на Чърчил към ислямската култура покълва по време на военната му служба в Судан.

                                                    Лейди Гуендолин Спенсър Чърчил.

В писмо до лейди Литън през същата година Чърчил я моли да мисли за него като за паша, какъвто би му се искало да бъде.

Възхитата му стигнала дотам, че той и близкият му приятел Уилфред Блънт - поет и радикален поддръжник на мюсюлманските каузи, се обличали в арабски дрехи, докато били в приятелски кръг.
                                      Чърчил във военна униформа, 1895 г. Снимка: Уикимедия.

Изследователят изтъква, че въпреки възхитата си бъдещият премиер на Англия е критикувал силно исляма:

"Фактът, че според мохамеданския закон всяка жена трябва да принадлежи на някой мъж като абсолютна собственост - като дете, съпруга или конкубинка, ще отложи изкореняването на робството по света, докато вярата в исляма не спре да бъде водеща сила сред хората", пише Чърчил през 1899 г. относно преживяванията си в Судан.

Източник offnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации