вторник, 8 юли 2014 г.

Рамадан в Швеция - без изгрев и залез на Слънцето

От 28 май до 16 юли  слънцето в Кируна не залязва,
Kирунa, Швеция - По време на тазгодишния Рамадан, когато консумацията на течности и храна е забранена от зори до залез, как в северната част на Скандинавските страни мюсюлманите успяват с това предизвикателство, когато залез почти липсва?   
В миньорския град Кируна през Рамадан постят около 700 мюсюлмани, Градът се намира на 145km северно от Арктическия кръг и заобиколен от заснежени планини през цялото лято. Повечетот от тези хора са потърсили убежище в Швеция и са изпратени в Кируна, докато се обработва досието и документите им.
Слънцето не залязва между 28-ми Май и 16-ти Юли, което обхваща половината от месец Рамадан за тази година.
"Когато взимах сухур тази сутрин, слънцето в 3:30 светеше в очите ми," казва Ghassan Alankar от Сирия, говорейки за сутрешната закуска преди изгрев през Рамадан. 
"В стаята слагам двойни завеси, но светлината си прониква."
Тъй като Ислямът няма централизирано управление за фатауи и определяне на времето за пост и други, вярващите имат поне 4 различни таблици с часовете.
Alankar се придържа към времето в Мекка, Саудитска Арабия, "защото това е родното място на Исляма". Но все пак се тревожи дали поста му ще се приеме от Бог.
"Не съм сигурен, че това, което правя, е правилно," казва Alankar, който пристигнал в Кируна преди 7 месеца след опасно пътуване през Ливан, Турция, Гърция...

Без здрач и без зазоряване
Началото на Рамадан се определя от новата Луна, която се движи с около 10-11 дни разлика от Грегорианския календар за всяка година.На всеки 33 years, Рамадан съвпада по време.
Повечето постещи в Кируна следват таблицата с часове за Стокхолм, столицата на ШВеция, която се намира на 1,240km на юг, след кат оса били посъветвани да го напрвят от Европейския съвет за Фатуа и Проучвания (ECFR), базирана в Дъблин частна фондация от Ислямски проповедници.
"В Стокхолм има ден и нощ," каза за ал-Джазира Hussein Halawa, генерален секретар на ECFR, в обяснение на съвета, който са дали - той лично е посетил северна ШВеция тази година, преди да даде съвета
Idris Abdulwhab, от Eritrea, следва фатуата на ECFR, според която дневния пост е около 20 часа.
"Нула, 15, 25 или 45 часа, това няма никакво значение, докато вярваш в това, което правиш", казва той. "Но ние сме човешки същества и понякога изпадаме в затрудниение."
Една от тези, избрали да постят по местното време за молитва, публикувано онлайн, е  Fatima Kaniz. В уютния апартамент с изгледа към планините и мините, тя приготвя вечерята по Пакистански маниер - ифтар за 8:30pm, докато упоритите слънчеви лъчи проникват през щорите. Тя си припомня първия си ден в Кируна, преди 5 години, през Юни.
"Чаках да залезе слънцето, за ад направя Магриб - чаках до 3 часа сутринта, когато моята съквартирантка от Китай в бежанския център, ми каза, че е безсмислено да чакам. Помислих си: "Какво е това странно място?!"
За около 2/3 от Рамадан, според молитвените времена в Кируна, Kaniz ще пости около 18 часа. Но според движението на слънцето, трябва да пости 23 часа на ден.
"Живея в Кируна, моля се според местните молитвени времена - защо трябва да променям това точно през Рамадан и само за това време да следвам Стокхолм?" пита тя.
Така е правила и през предишния Рамадан, пак в разгара на лятото.
Лятното време в Кируна се променя в широки граници - през деня достига до 25 градуса по Целзий и всичко това бързо може да премине в проливен дъжд и 10 градуса температура.

Декемврийски Рамадан: Пълна тъмница
Но когато Рамадан се падне през Декември, Мюсюлманите ще се срещнат с Полярната нощ - за две седмици слънцето няма да се покаже над хоризонта.
"Защо тогава не дойдат да ме питат за Рамадан?" пита Halawa от ECFR. Той каза, че конференцията по-късно тази година ще разгледа въпроса за поста и молитвите в северните части на земята.
Мюсюлманските молитви следват Слънцето - което значи, че през зимата петте молитви могат да се съберат в 2 часа.
Abdulnasser Mohammed, родом от Сомалия, бил нов в Швеция и Кируна, когато Рамадан се е падал през Полярната нощ - 2000г.
"По това време нямаше установена Ислямска организация и информация в Интернет - следвах собствените си вярвания и постех по около 5 часа през деня."
Mohammed, който в момента е председателстващ Ислямската асоциация в Кируна, следва поста с времената в Турция, тъй като Турция е най-близката Ислямска държава до Швеция.
Но според него всеки е свободен да избира за себе си. 
"Ислямът не е суров и непреклонен - Рамадан не е за причиняване на глад и жажда, да навредиш на себе си! Хората трябва да избират това, което си работи за тях!"
Освен Сирийците, избягали от войната, Еритрейците са другата голяма Мюсюлманска общност в Кируна.
Hawa Fidel и Alia Hassen са домакини на ифтар в 22:10ч, в апартамента, който обитават. Приготвили са традиционна Еритрейска храна/
Хората са създали честна система за споделяне на разходите, като участниците дават според доходите си. Някои имат работа, а други - с отхвърлени искания за убежище, преживяват с безвъзмездната помощ от Шведското правителство от $200 месечно.  
"Яденето с приятели ми напомня за Еритрея," казва Fidel, който все още чака разрешението си за временно пребиваване след вече 3 години в Кируна. Но му липсва ходенето на джамия за Тарауих - специалната нощна молитва през Рамадан.   
Мюсюлманската общност в Кируна ползва голяма зала в жилищен блок за място за молитви, което обаче засега работи само в петък.
През първия петък на Рамадан, по време на проливен дъжд, около 40 мъже и 4 жени, включително и Fidel, се събират за молитвата Духр във времето й в Стокхолм.
Safwaan al-Taieb, който е викал за молитва в джамията в родния си град в Сирия - Дара'а, преди да напусне страната си преди година, сега мелодично вика Адан.
Сестрата на Al-Taieb е дошла с него в Швеция, но пости според Меканското време, а той - по Стокхолм, не се хранят заедно.
Социалната страна на Сирийското общество е това, което му липсва най-много - "В Сирия не се храниш със семейството си - всеки е добре дошъл! Предоставяме храна на съседите и каним различни хора. Ако направиш това с някой Швед, ще те помисли за луд."
"Следващия Рамадан, ин ша Аллах, ще се върна в Сирия".

По материал на АЛ-Джазира

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации