вторник, 10 декември 2013 г.

Немюсюлманка: "Сложих хиджаб, за да отправя послание".

Нора Джафари, е доцент по история в Университета Конкордия. На 8-ми ноември започва да носи хиджаб на работното си място, като израз на противопоставяне на  Харта на ценностите, съпричастност към жените, които носят хиджаб на публични и работни места, засегнати от the charter.

Автор: Nora Jaffary
В деня след като Квебекската Партия представи Bill 60, на 8-ми ноември, започнах да нося хиджаб на работното си място, в знак на противопоставяне с предложената Харта на ценностите. Не съм Мюсюлманка. но работя в публични сектор — доцент по история в Университета Конкордия — и като такава, принадлежаща към категорията работници, засегнати от Хартата в професионалния си живот.
Бях обмисляла носенето на хиджаб за известно време, не само като израз на противопоставяне с принципите на Харта на ценностите, но и като подкрепа и съпричастност към хората, за които Bill 60 се отнася. 
Подходих постепенно - преди дори да беше внесена хартата, бях купила шал, който можех да нося като хиджаб. Носих го до и от работа, пазарувайки, взимайки децата от училище. Незабавно усетих ефекта. Почти всички, освен други жени, носещи хиджаб, отклоняваха погледа си, щом ги погледнех. Усещах техния дискомфорт. Или може би си внушавах - може би само аз бях тази, която се чувства некомфортно. 
“Не съм Мюсюлманка,” чувствах се длъжна да обяснвам. “Правя това само за противопоставяна на хартата.”
Имах усещането, че мамя. В деня, когато хартата бе представена реших, че е време за по-сериозен ангажимент — носене на правилен хиджаб.
Малкия ми син, 5 годишен, реши, че хиджаба е нещо хубаво. “Всеки може да носи това, което иска”, каза той. Но пък 8 годишния ми син се стресна, като ме видя на вратата на класната си стая.
“Децата ще ми се подиграват,” каза той. Беше прав. “Дъщеря ми учи в това училище и е тотално изолирана,” сподели една майка в хиджаб, докато гледахме децата на двора. “Има приятелка, чиято майка е от Тунис. Когато тя не е на училище, дъщеря ми е съвсем сама.”
Първия ден, когато отидох на работа с хиджаб, хората бяха със смесени реакции. Оказа се, че е съвсем нормално нещо да носиш хиджаб в Конкордия. В Университета се чувствах по-малко напрегната с хиджаба си, отколкото на всяко друго публично място - метрото или улицата около дома ми. Хората, които ме познаваха, избягваха първи да кажат нещо за хиджаба, коментираха само ако първа спомена. Един колега каза: "Мислех, че се опитваш да държиш ушите си на топло в студеното.”
Реших, че това, което трябва да правя, е да обяснявам носенето на хиджаб всеки път, когато срещна някой познат, така околните ще разберат действията ми и причината за тях.
Говорих за подкрепа с всеки колега. 
И така нося всеки ден хиджаб...Някои студенти изглеждат изненадани. Не съм сигурна дали си мислят, че това е нещо, което професор трябва да прави или че това е неприемливо действие за един немюсюлманин. Подозирам, че просто не са достатъчносигурни да влязат в политическа дискусия с мен. 
Споделих желанието си да нося хиджаб на работата си с Ада, една от майките в детската градина и тя каза: "Страхувам се, че ще ви е трудно. Опасно ли е?"
Казах й, че не ми е трудно (независимо, че понякога може да не ми е удобно, като например не чувам добре, като говоря по телефона). Имам поддръжници. Имам като защитник един страховит съюз. Имам културна столица.
Е, засега изглежда доста по-трудно да бъдеш човек с хиджаб, който няма нито една от тези привилегии. Изглежда много по-трудно една жена да носи хиджаб всеки ден - както Ада например, когато се сбогува с децата си, а те влизат в училище, където другите деца са се научили да търсят и да се възползват от различието. Изглежда много по-проблематично когато носенето на хиджаб може да се окаже причина нечие дете да бъде поставено в изолация. 
Всеки от нас би направил какво ли не, за да направи по-щастлив и лесен живота на децата ни, да им донесе повече успех. Да не махнеш хиджаба, когато чувстваш, че тези неща са поставени на карта, е наистина проява на смелост. 


2 коментара:

  1. Аллах никога не е разпореждал на мюсюлманките да носят Хиджаб!

    ОтговорИзтриване
  2. Нормално настроените немюсюлмани знаят, че Аллах е разпоредил на мюсюлманките да носят хиджаб, камо ли мюсюлманите... Така че, Махди Муджахид, Аллах да те напътва. Хубаво би било хората да се пазят от едно безплодно и неградивно коментиране. ДА не говоря за лъжливо - пазя се да не мисля, че нарочно пишеш неверни неща, смятам, че просто не знаеш истината.
    Благодаря ти, че четеш блога.

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации