вторник, 19 октомври 2010 г.

Умра по време на месеците за Хадж




Слава на Аллах.   

Позволено е да се направи Умра по време на месеците за Хадж, по отношение на това няма разлика в мненията на учените. И за това няма значение дали възнамерявате да направите Хадж в същата година или не.

Пророка с.а.с. е извършил Умра 4 пъти, всички тях по време на месеца Зу-л-Када, който е един от месеците за Хадж – а те са Шауал, Зу-л-Када и Зу-л-Хиджа. Като не е правил Хадж, освен заедно с последната Умра, по време на Последното Поклонение (хаджат ал-уада’).

Ал-Бухари (4148) и Муслим (1253) предават от Анас р.а., че Пророкът с.а.с. е правил Умра 4 пъти, всички тях по време на месец Зу-л-Када, освен едно от тях, което е извършил заедно с Хаджа си.  Неговата Умра от ал-Худайбийа или по времето на ал-Худайбийа е била през Зу-л-Када, Умрата през следващата година е била през Зу-л-Када, Умрата от Джирана, когато е поделял военните трофеи след Хунайн, била през Зу-л-Када, както и Умрата, което е направил с Хадж ( е била през Зу-л-Када).”

Ал-Науауи, Аллах да се смили над него, казва в коментарите си:

В заключение от преданията от Анас и Ибн Умар можем да кажем, че и двете показват, че (Пророкът с.а.с.) е извършил 4 Умра. Първата е била в годината на ал-Худайбийа през Зу-л-Када, 6 год. по Хиджра, когато са били възпрепятствани да го извършат, така че са излезли от ихрам, но им се брои за Умра. Втората е била през Зу-л-Када, 7 год. Хиджри, за предходната година. Третата е била през Зу-л-Када, 8 год. Хиджри, в годината на завладяване на Мекка. А четвъртия път е бил неговия Хадж, когато е влязъл в ихрам за това през Зу-л-Када, но е извършил Умра през Зу-л-Хиджа.

Също така е казал:

Учените казват, че Пророкът с.а.с. е извършил Умра през Зу-л-Када, многото достойнства на този месец, както и да се изправи срещу идеите на Джахилийа, защото те са мислили, че това е едно от най-лошите действия. Така че той с.а.с. е направил (Умра) няколко пъти в един и същ месец, за да поясни, че е позволено и ясно да демонстрира, че джахилийските вярвания, са фашиви.

А Аллах знае най-добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации