неделя, 16 май 2010 г.

ИМАМ ТИРМИЗИ (Р.А)

Автор на един от шестте най-известни сборника с хадиси, наречени Кутуб-ус Ситта.Пълното му име е Абу Иса Мухаммед бин Иса бин Саура бин Муса бин Даххак ат-Тирмизи. Роден е в селището Тирмиз (намира се близо до крайбрежието на река Джейхун-Белх). Не се знае с точност датата на неговото раждане, но се предполага, че е роден 200 или 206 г. от хиджра (815-821 г .от р.Хр.).

Ранния период от живота на Имама

Имам Тирмизи ослепял още в ранна детска възраст (или според други предания той се родил сляп), но това не станало спънка пред неговите желания да научи личния пример на Пророка (с.а.с) и неговите слова. Още като дете се отдал на науката хадис и с помощта на учителя си наизустил хиляди хадиси. Като видял това, учителят му го посъветвал да направи няколко пътешествия до известните ислямски центрове, като целта на тези пътешествия щяла да бъде добавяне и усъвършенстване на неговата наука.

Неговите пътешествия

По време на своите пътешествия имам Тирмизи посетил няколко от най-важните ислямски центрове по това време – Хорасан, Шам, Ирак, Хиджаз и др. Срещнал се с доста известни личности в науката хадис, като имам Бухари, имам Муслим, имам Абу Дауд и др. Аллах да е доволен от всички тях!

Учителите на Имама

Имам Тирмизи се срещнал и взел уроци от десетки учени, но както всеки учен, така и той споменал няколко имена, оставили дълбоко впечатление в неговата душа. Тези имена са Имам Бухари, Имам Муслим, Имам Абу Дауд, Кутайба бин Саад, Хасан бин Омар, Салих бин Абдуллах ат-Тирмиз , Али бин Худжр ас-Саади, Ях`я бин Муса, Утба бин Абдуллах ал-Маруази, Аббад бин Якуб ад-Даурак и др. Аллах да е доволен от всички тях!

Известните ученици на Имама

Ях`я бин Мансур ал-Каади, Хасан бин Али, Хайсам бин Куляб аш-Шаши, Маджхул бин ал-Файд, Мухаммад ал-Махбуби ал-Маруази и др. Аллах да е доволен от тях!

Сборникът на Тирмизи Ас-Сунан Джами-ул Кабир

За своя сборник имам Тирмизи казва:

„Когато завърших книгата си „ Джами-ул Кабир“ най-напред я показах на учените от Хиджаз, всички те я харесаха. След това я занесох на учените от Ирак и те също единодушно я приеха. Най-накрая я занесох на учените от Хорасан – всички те се зарадваха и ме поздравиха. Сега вече мога да кажа, че там, където се намира тази книга, все едно, че се намира говорещ Пророк. "

(Виж Бустан-ул Мухаддисин – Шах Уелиуллах ад-Дахлеуи биог. 197)

Сборникът Сунан на имам Тирмизи е един от шестте сборника, които наричаме Кутуб-ус Ситте. Състои се от 46 книги (глави), разделени на 2496 дяла с 4,000 хадиса. Повечето хадиси в Сунан ат-Тирмизи са класифицирани като хасан сахих(приемливи). Съдържа и слаби хадиси, които Абу Иса (Тирмизи) е посочил това след матн (текста) на хадиса.

Освен сборника Джами-ул Кабир-Сунан Тирмизи написал още:

1) Китаб-ул Фурук

2) Хатм-ул Уиляие фии ахадис`ир Расул

3) Науадир-ул Усул фии ахадис`ир Расул

4) Гарсул Мууаххидин

5) Риядат-ул уа Адаб-ун Нефс

6) Ал-Манаахи

7) Шарх-ус Салят

8) Ал-акл уал Хауа

9) Беян-ул фарк беин-ас Садр

Смъртта на имам ат-Тирмизи

Имам Тирмизи живял до 70г. възраст и починал в селището Бугда, близо до родния му град Тирмиз. Повечето историци са на мнение, че той починал през 279 г. от хиджра (892г. от р.Хр.). Докато има и други, които казват, че бил убит като шахид през 320г. от хиджра (932 г.от р.Хр.)

Това е и Аллах с.т знае най-добре.



Книги, използувани при подготвяне на текста:

1. Бустан-ул-Мухаддисин – Шах Уалиуллах ад-Дахлеу (биог.197), Кайро

2. Миизан-ул И`атидал Ибн Хаджар ал-Аскалани, Кайро.

3. Мабахис фии хадис аш-Шариф Омар Хашим, Учебен предмет в унив.Ал-Азхар/2004-2005 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации