събота, 22 май 2010 г.

Превръщането на секса в садака


www.sheknows.com 
Откъси от „Брачно ръководство на мюсюлманина“ от Рукаийа Урис Максуд (Amana Publications), преиздадено в Beliefnet.com


И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжете са едно стъпало над тях. Аллах е всемогъщ, премъдър.“ (Коран, 2:228)

Това е така! Този пасаж от Свещения Коран е низпослан във връзка с правата на жените по време на развод, но има и общо значение. Основно право на всеки човек, взето от брачния договор – да не няма сексуална връзка с друг, освен със законния си партньор е, че всеки от съпрузите трябва да осигури сексуално удоволствие (имта’) на другия, като част от споразумението.

Днес всеки човек знае кое сексуално удоволствие му е най-любимо – но някои мъже, особено онези, които не са били женени вече и им липсва опит, не знаят по какъв начин да доставят същото удоволствие на жената; дори по-лошо, някои мъже знаят, но не ги е грижа, ако допуснат грешка. Това все още е съществено за щастието в един брак и не е само разочарование за жената, а е и жизненоважна част от ислямските задължения на човека.

Неприемливо е мюсюлманина да изпитва удоволстие и да е невежа за нуждите на съпругата си. Специалистите са съгласни, че основните физиологични нужди за мъжа се основават на уважението, а на жената – на любовта. Нито почитта, нито любовта са неща, които могат да бъдат наложени – за тях трябва да се работи и да се спечелят. Пророкът с.а.с. е посочил, че сексуалната интимност с партньора ти в живота, е садака (служене чрез даване):

Пратеникът на Аллах с.а.с. е казал: „...и всеки законен полов акт е милостиня“. Тогава те (сподвижницитте) попитали: „О Пратенико на Аллах, ще бъде ли награден този, който изпълни сексуалното си желание?“ Той отговорил: „Мислите ли, че ако го направи по незаконен път, не ще изпадне в грях?! И така, ако го стори по законен път, ще му се пише награда“. (Муслим)

Този хадис ясно показва, че сексуалния акт е издигнат над oбикновеното животинско равнище.

Каква е магичната компонента, която обръща секса в садака, която го прави предмет на наказание или награда от Аллах? Това е чрез формирането на сексуален живот много по-богат от обикновеното физическо удоволствие; това е когато мислиш да удовлетвориш Аллах чрез самопожертвователна грижа за партньора си. Съпругът, който не може да разбере това, никога няма да бъде напълно уважаван от жена си.

Никой от съпрузите няма да направи нещо, което да навреди или да ощети съпружеския им живот. Никах е свещена връзка между съпруга и съпругата, искрена и предана любов, без която не могат да достигнат щастие и мир в душата си.

„И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи. (Коран, 30:21)

Сега всеки мюсюлманин знае, че е отговорен за правата на жена си. Тъй като никах е договор да няма сексуални връзки извън брака, Исляма повелява не само на жената, но и на мъжа това отношение и дава ясно да се разбере, че ако мъжът не разбира копнежите и нуждите на жена си, ще извърши грях, като я лишава от правата й.

Според четиримата юристи, това е възложено на мъжа – да пази щастието и удоволствието на жена си в това отношение. Също така съществено за жената е да доставя удоволствие на съпруга си. Никой не трябва да облъсква другия, освен поради основателна причина.

В днешни дни е по-лесно за жената да достави удоволствие на мъжа си и да бъде на негово разположение, дори и да няма голямо желание. Далеч по-трудно е за мъжа да достави удоволствие на жената, ако той самия не е в настроение и този важен аспект на мъжката отговорност трябва да се доведе дознание на всеки мюсюлманин и силно да се наблегне на него.

Юристите смятат, че интимните части на жената се нуждаят от „защита“ (тахсин). Това, което имат предвид е, че е важно за съпруга мюсюлманин да удовлетворява сексуалните нужди на жена си, така че тя да не се изкушава да извърши прелюбодеяние (зина) от отчаяние или от безнадеждност.

Мюсюлманската съпруга не е просто парче месо без емоции и чувства, която е само за това, да задоволява естествените нужди на мъжа. Напротив, тя има и душа, която не по-малко от душата на мъжа носи Божествения отпечатък. Нейното сърце е много нежно и деликатно, и суровите и груби обноски могат да наранят чувствата й и да пропъдят любовта. Съпругът трябва да е глупав и развратен, за да действа по начин, който е противен на естествения й темперамент, по най-егоистичен начин да се стреми само към собственото си удоволствие, без да държи сметка за това, че за жена си той е само един себичен грубиян.

„Три неща се отчитат като недостатък у мъжа. Първото е: среща някого, когото има желание да опознае, а си тръгва преди дори да е научил името и фамилията му. Второто е безцеремонното отблъскване на великодушието, което някой показва спрямо него. И трето – да има полово сношение с жена си, без да е разговарял с нея и да спечели нейната интимност, задоволявайки своите нужди от нея преди тя да е задоволила своите от него“. (Дайлами)


Това е друго нещо, което се подразбира от казаното, че жените са "... като нива за вас." (Коран, 2:223). Образно представеното значение е, че е както фермера се грижи за земите си. Според Маулана Абул-Ала Маудуди:

„Стопанина засява семената, за да пожъне реколта, но той не прави това в грешния сезон или да ги култивира по начин, който ще ги повреди или ще изтощи почвата. Той е мъдър и внимателен...“ (Афзалур Рахман, Quranic Sciences, London 1981, стр.285).

По същия начин се получава при случая с мъжа и съпругата му, като той не трябва просто да:

„Да овладее съпругата си, да посее семето си и да приключи със задачата за потомството. Вредата в този случай понякога може да бъде напоправима, защото жената не е като стопанство, тя е много чувствителна и има емоции, чувства, силна страст, която се нуждае от пълно удовлетворяване и внимание по точния и уместен начин“. (Афзалур Рахман, Quranic Sciences, London 1981, стр.286).

Ако това не се обмисли внимателно и жената не е правилно подготвена да бъде ухажвана или бъде разочарована, всичко това може да доведе до много психологични и физиологични усложнения, които водят до фригидност и други анормални явления. Наистина, много съпрузи рано или късно се разочароват от съпругите си, смятайки ги за апатични или неспособни да отговорят на техните дейстия (а не като прелъстителките по филмите или на екрана) и започват да се държат по грешен начин.


„Той е Онзи, Който ви сътвори от един човек и стори от него съпругата му, за да намери при нея спокойствие.“ (Коран, 7:189), а не в нещастие, падение или кавги...

Според хадиса:

„Никой не трябва да ляга върху жена си като животно, а нека първо да има пратеник между вас“. Попитали: „Какъв пратеник?“ и той отговорил: „Целувки и думи“. (Дайлами).

Тези „целувки и думи“ не означават само някаква игра в началото на интимността. За да се установи правилното настроение, в началото трябва да се дадат леки сигнали, за да се подаде следа на другия за това, което следва, за приятното очакване, а също така да има достатъчно време да се почисти и да си даде привлекателен и завършен вид. Що се отнася до самата интимност, всички мъже знаят, че не биха могли да постигнат удоволствие, ако не са възбудени. По същия начин – трябва да знаят, че това е неприятно и болезнено за жената, без правилната подготовка за секс. С най-прости биологични термини, женските полови органи трябва да бъдат нежно и внимателно омокрени преди сексуалния акт. Затова Аллах е сътворил специални жлези, познати като Бертолинови жлези, които произвеждат необходимата „смазка“.

Това все още е възможно да се срещнат остарели съвети към съпрузите, че желаната жена трябва да бъде „суха“, което е изумително невежество и причинява болка на бедните жени на такива невнимателни хора. Както никой и не помисля да пусне машина без предварително да е добре смазана, по същия начин, чрез сътворяващата воля на Аллах, са замислени за сексуалната интимност частите на женското тяло. Съпругът трябва да знае как да стимулира произвеждането на тези „течности“ от съпругата си... Липсата на познания или на внимателно обсъждане на въпроса, често води до нарастване на брачните проблеми.

Както Имам ал-Газали е казал: „Секса трябва да започне с нежни думи и целувки“, Имам ал-Забиди добавил: „това трябва да включва не само бузите и устните, а след това той трябва да гали гърдите и зърната, всяка част на нейното тяло“. (Забиди, Итхат ал-Сада ал-Муттакин, стр. 372). Повечето мъже нямат нужда от напомняне на тези неща, но трябва да се знае, че несъблюдаването на тези ислямски действия е пренебрегване или отричане на начина, по който Аллах е сътворил жените.


Оскърбяване на жената с лоши брачни маниери.

Първо, съпругът трябва достатъчно да преодолее свенливостта си и да гледа жена си, да внимава за нея. Ако не може да следва тази Сунна, той ще я обиди и крайно ще й навреди. Интимността е находище на възможности за нараняване на другия – поглеждане на часовника, прозявка в неправилния момент, вид на скука и досада и пр. Задължение на съпруга е да накара жена си да почувства, че той наистина я обича – и това може да се направи с думи (често повтаряни думи; аз бих добавила – като неспокойната натура на жената!), погледи и докосвания.

Много хора вярват, че това, което показват очите, е врата към душата. Несъмнено погледът на любимия е най-милото и съкровено нещо. Много съпруги, дори и след дълги години брак, копнеят за онзи поглед с любов. Ако не можете да накарате себе си да я гледате, когато вниманието ви е насочено към нея, тя ще го разтъклува като знак, че не я обичате истински. И въпреки че това може да ви дразни и да изглежда доста прекалено, повечето жени дълбоко се влияят, когато мъжа им каже, че ги обича.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации