събота, 15 май 2010 г.

Причини Водещи До Любов Към Господа На Световете

Имам Раджаб ал-Ханбали

(1) Признавайки даровете на Аллах, които Той е дарил работе Си. Тези дарове [са толкова много, че те] не могат да бъдат преброени или назовани. [Аллах казва]: „...и ви дава от всичко, за което Го молите. И ако пресмятате благодеянията на Аллах, не ще ги изчислите. Човек е голям угнетител, голям неблагодарник. [14:34]

Съвсем ествествено сърцето питае любов към този, който прави добро за него. Любовта за благословия е от най-главните аспекти на благодарността към този, който ни е дарил. Казано е да се благодари със сърце, в език и с частите на тялото.

(2) Друго основание е да имаме знание за Аллах чрез Неговите Имена, Атрибути и Действия. Онзи, който познава Аллах, Го обича. Който Го обича, Му се подчинява. Който му се подчинява, е почетен от Него. Когото Аллах уважава, Той ще му позволи да се доближи до Него. Който се е близо до Него, е получил добри новини.

(3) Един от великите мотиви [водещи до любив към Аллах] е специфичното знание, което идва след размишляване за творениятана Аллах по Небесата и Земята. В Корана често се споменават знаците на Аллах, които показват Неговото Величие, Сила, Могъщество, Съвършенство, Възвишеност, Състрадание, Милост, Мощ и други от Неговите красиви Имена и велики Атрибути. Когато нечие знание за Аллах се засили, обичта на този някой към Аллах също се засилва, както се засилва и послушанието пред Него. Тогава той ще изпита удоволствието от богослужението – било в молитвата, споменаването или в други форми на поклонение.

(4) Друга първопричина, която ни дава обич към Аллах, е да извиршват делата, свързани с Аллах с искреност и чистота, дори това да е срещу вътрешните желания на човека. Това е повод Аллах да благослови раба Си и когато Той благослови някого, този някой Го обича.

(5) Една от най-великите причини, водещи до любов към Аллах, е увеличаване на споменаването на Аллах. Когато човек обича някого, той често си спомня за него. Чрез споменаването на Аллах сърцата намират спокойствие. Всъщност един от знаците за любов към Аллах, е постоянния спомен със сърцето и езика.

(6) Една от причините, която дава любов към Аллах, е честото рецитиране на Коран и размишляване над значението, по-специално над стиховете, които съдържат Имената на Аллах, Неговите Атрибути и Действие. Склонността към извършването на това действие води до любов към Аллах.

(7) Друг фактор е спомена за казаното в Корана и Сунната за вярващите, които ще видят своя Господ в Отвъдния живот, събирането им заедно в Деня на Охолство. Това със сигурност ще доведе човека до любов към Аллах.



Източник:
http://groups.yahoo.com/group/salaf_us_saleheen

Ибн Ханбал е казал:

Не имитирайте нито Шафа’и, нито Малики, а взимайте от извора им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации