събота, 15 май 2010 г.

Усман ибн Аффан

Усман ибн Аффан е третия от праведните халифи. Той се жени последователно за две от дъщерите на Пророка Мухаммед с.а.с и управлява като халиф от 644 до 656г.р.хр.

Усман произхожда от богатия род Умаяд от племето Курайш в Мекка. Роден е няколко години след Мухаммед с.а.с. За разлика от повечето си роднини, той рано приема исляма и участва в първото мюсюлманско преселване в Абисиния, а по късно и в преселването от Мекка в Медина. Усман е един от първите заучили наизуст Корана и допринесли за компилирането му след смъртта на Пророка с.а.с.

Усман става халиф след убийството на Умар през 644 г. По време на 12-годишното му управление целия Иран, по-голямата част от Северна Африка, Кавказ и Кипър биват прибавени към Ислямската империя.. За да засили контрола си над империята, Усман назначава много от роднините си на управленчески позиции. Тази негова стъпка води до много проблеми, тъй като предпочитанието на собствените му роднини разгневява много други.

Постъпката, която причинява най-големите противоречия по време на управлението на Усман, е може би опита му да наложи окончателен текст на Корана за сметка на всички останали. Целта му била да установи един истински текст на откровението, за да може всички мюсюлмани да знаят от какво се състои Корана, в какъв ред да е съдържанието му, и как трябва да е написан. Въпреки противопоставянето, Усман успява да постигне целта си, която бива призната като голямо постижение в ислямската история. Той намалява броя и честотата на спорните въпроси около догмата, но много вярващи го обвиняват в намеса в Свещената книга. През 656г. пред дома му се събират тълпи от протестиращи, недоволни от компилацията на новия Коран. Усман отхвърля помощта на старите си приятели и обсадата завършва с нахлуването на тълпата в дома му, убийството му, след което е погребан в Мекка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации