събота, 15 май 2010 г.

Търпимостта на Исляма



photo






из Усул ал-Дийн ал-Ислами


Шейх Мухаммад ибн Ибрахийм ал-Тууайжри




Въпрос:


Как можем да докажем на немюсюлмани, че Исляма е толерантна и религия на улеснението?




Отговор:


Слава на Аллах!


Исляма е религия на милостта и хуманността, на търпимостта и улеснението. Аллах не е натоварил уммата с повече от това, което може да понесе. Каквото добро стори, ще бъде възнаградено, каквото зло стори, то ще носи бремето на греха, както Аллах е казал (превод на значението):


„Аллах възлага на всяка душа само според силите є. За нея е онова, което е придобила и против нея е онова, което е придобила.“


[ал-Бакара, 2:286]


Aллах е освободил мюсюлманите от всякакви трудности или тежести в онова, което им е предписал. Аллах е казал (превод на значението):


„Предпочете ви Той (да носите Неговото послание на ислямския Монотеизъм до творенията и да ги приканвате към религията на исляма) и не ви наложи притеснение в религията ­ вярата на баща ви Ибрахим.“


[ал-Хадж, 22:78]


Всеки грях, извършен от мюсюлманин поради грешка, забрава или под натиск, е простен от Аллах, както Аллах е казал (превод на значението):


„Господи наш, не ни наказвай, ако сме забравили или съгрешили!“


[ал-Бакара, 2:286]


А Аллах е казал: Молбите ви са чути!


Мюсюлманите трябва да се тревожат за онова, което са направили преднамерено, а не за това, което е сторено поради грешка, както Аллах е казал (превод на значението):


„И нямате грях за онова, в което сте сбъркали, а за онова, което вашите сърца са кроели“


[ал-Ахзаб, 33:5]


Аллах е Всемилостив. Той е пратил Мухаммад с.а.с. с леснотата и толерантността на Монотеизма:


„Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни...“
[ал-Бакара, 2:185 – превод на значението]


Пророкът с.а.с. е казал: „Религията е лесна и който обременява себе си в неговата религия не ще може да продължи по този път. Така че не трябва да изпадате в крайности, но се опитвайте да се доближавате до съвършенството и да получите добрите вести, че ще сте от наградените“ (ал-Бухари, 39).


Шейтана е най-големия враг на хората. Той кара човека да забрави споменаването на Аллах (зикр) и прави греха привлекателен за човек, както Аллах е казал (превод на значението):


Завладя ги сатаната и ги накара да забравят споменаването на Аллах. Тези са привържениците на сатаната. Ала привържениците на сатаната са губещите.“


[ал-Муджадила, 58:19]


Кое от това, което душата на някого (нафс) казва на човек, е простено от Аллах – по този повод Пророкът с.а.с. е казал: „Аллах е опростил на моята умма онова, което минава през умовете им, докато не го изкажат или не го направят“. (Муслим, 127)


Който направи грях и Аллах го прикрие, не му е позволено да говори за греха си, защото Пророкът с.а.с. е казал: „Всички в уммата ми ще бъдат добре, освен онзи, който извършва греха открито“ (Муслим, 2990).


Ако човек извърши грях и след това се покае, Аллах ще приеме покаянието му:


„Вашият Господ отреди за Себе Си милостта, тъй че за онзи от вас, който е сторил зло в неведение, после се разкае след това и се поправи ­Той е опрощаващ, милосърден“


[ал-Анам, 6:54 – превод на значението]


Аллах е Великодушен и Милосърден, Той увеличава наградата за добрите дела и опрощава греховете, както Пророкът с.а.с. е казал, предавайки думите на свеоя Господ: „Аллах е записал добрините (хасанат) и злините (сайи’ат), сетне Той обяснил, че който възнамерява да стори добрина, но не я стори, Аллах я записва при Него като пълна добрина; а ако възнамерява и я стори, Аллах я записва при Него като десет добрини до седемстотин и повече добрини. Ако човек възнамерява да извърши злина, но не я стори, Аллах записва това при Него като пълна добрина, но ако възнамерява и я извърши, Аллах я записва само като една злина“ (съгласуван, предаден от ал-Бухари, Китаб ал-Ракаа’ик, 81).




Въпрос № 10590


All Rights Reserved for IslamQA© 1997-2007



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации