събота, 22 май 2010 г.

ЗА СЪБЛЮДАВАНЕТО НА ПРИЛИЧНО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ПРОЗЯВАНЕ И КИХАНЕ

1. От Абу Хурайра, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал:

Аллах обича кихането и мрази прозяването. Щом някой от вас кихне и отдаде прослава на Аллах Всевишния, дълг на всеки чул го мюсюлманин е да изрече Аллах да се смили над теб! (ярхамукаллах). А прозяването е само от Сатаната. Щом на някого от вас му се прозява, нека се въздържи, колкото му е възможно. Щом някой от вас се прозява, сатаната му се присмива“ (разказан от ал-Бухари).

Във версията на този хадис, която дава Муслим, се съобщава, че Пророка (с.а.с) е казал: „...защото, наистина, когато някой от вас се прозява, шейтана му се присмива“

2. Пак от него се предава, че Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Щом някой от вас кихне, нека изрече Хвала на Аллах! (алхамдулиллах), а неговият брат или другар да каже Аллах да се смили над теб! (ярхамукаллах). Ако той изрече това, [кихналият] да каже Аллах да ви напъти и да оправи положението ви! (яхдийкум Аллах уа юслиху балакум)“ (разказан от ал-Бухари).

3. От Абу Муса, Аллах да е доволен от него, се предава: „Чух Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, да казва: „Щом някой от вас кихне, нека възслави Аллах, след което нека му кажат Хвала на Аллах!, а ако не възслави Аллах, да не му казват!“ (разказан от Муслим)

4. От Абу Саид ал-Худри, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Щом някой от вас се прозине, нека прикрие с ръка устата си, че сатаната влиза през нея!“ (разказан от Муслим)

5. От Абу Хурайра, Аллах да е доволен от него, се предава: „Когато Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, кихнеше, той слагаше своята ръка или [част от] дреха на устата си и заглушаваше звука“ (разказан от Абу Дауд и ат-Тирмизи, който го е определил като добър достоверен хадис).

6. От Нафи', че веднъж някакъв човек, който бил заедо с Ибн Умар, кихнал и казал: „Хвала на Аллах и мир на посланика на Аллах, мир за него и благослов от Аллах!“ Ибн Умар, Аллах да е доволен от него, казал: „И аз казвам: „Хвала на Аллах и мир на Посланика на Аллах“, но не при такива обстоятелства. Пратеника на Аллах (с.а. с.) ни учеше да казваме: „Ал-хамду ли-Лляхи 'аля кулли халин" – „Хвала на Аллах за всичко!" (Ат-Тирмизи)

Хадиса указва предпочитането към точното придържане към наставленията на Пратеника на Аллах (с.ас.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации