вторник, 25 май 2010 г.

В Саудитска Арабия жените намират нов живот в интернет

В Саудитска Арабия жените намират нов живот в интернет

Бащата на Ашвая бил чувал страховити истории за това как мъже чрез интернет съблазнявали млади привлекателни момичета. Ето защо, когато дъщерите му го попитали дали може да използват мрежата, отговорът му бил категорично "НЕ".

Момичетата обаче упорствали и в крайна сметка постигнали частична победа - имат право всеки ден по половин час да влизат в интернет.

С времето обаче позволените периоди се увеличавали и днес, макар бащата все още да не е особено доволен, дъщерите му използват интернет когато поискат, заявява 23-годишната Ашвая.

Младата жена споделя, че уеб пространството за нея представлява "прозорец към външния свят", чрез който създала "много нови приятелства" и който "променил нейната личност".

Преди години тя била изключително анти-социален тип. Сега обаче, с всичко, което научила в мрежата, включително и за религията, мирогледът й се разширил.

"Когато си израснал на място със строги правила, ставаш нетолерантен към всичко извън Саудитска Арабия. Аз обаче промених това си отношение", заявява момичето.

Естествено, интернет промени светогледа на всички. За саудитските жени обаче той се оказа изключително благотворен фактор, позволяващ им да надскачат забраните и да се свързват с останалия свят.

Повечето жени в Саудитска Арабия нямат право да пътуват, да работят или да ходят на училище без разрешението на техните съпрузи или бащи. Не могат да шофират. Не спортуват, а малкото "женски" обществени библиотеки са отворени само по няколко часа на седмица. Социализирането на тези жени става само в рамките на голямото семейство.

Не е изненадващо, че саудитските жени се "преместили" в киберпространството по-бързо, отколкото мъжете. Въпреки че последните също открили силата на интернет, и до днес жените представляват 46% от блогърите на страната - много по-висок процент от редица други държави.

Мрежата позволява на жени, които са "физически невидими", да се чувстват по-съпричастни към обществото, заявява Реем Асаад, професор по банково дело и финанси. "От гледна точка на властите, докато жената е зад завеса и не излиза в публичното пространство или на улицата, всичко е наред. Жените могат да правят каквото си искат, стига да не биват виждани или чувани", допълва тя.

Днес, момичета, чиито семейства не им позволяват да учат в университет, могат да взимат онлайн курсове. Жени, решени да започнат бизнес, също могат да го стартират по-лесно чрез услугите, предлагани в мрежата.

Разбира се, има критици, които виждат във виртуалното пространство "западна поквара", застрашаваща младите. За тях Facebook е "врата към похотта".

Асаад обаче смята, че онлайн контактите между млади жени и мъже помагат на половете да имат едно по-уравновесено и здраво отношение помежду си. "Интернет съдейства да се изградят едни по-здрави и нормални връзки - и лични, и социални", допълва тя.

Актуално

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации