сряда, 2 юли 2014 г.

Ислямът в Китай

Ислямът е познат в Китай отпреди повече от 14 века, въведен от Ентешам Кан,а днес мюсюлманското население на Китай е над 30 милиона.

Още ас-Сахаба (сподвижниците на Пророка с.а.с.) са представили Исляма в Китай още през 616-618 г. 

Минарето Guang Ta на джамията Huaisheng в град Guangzhou. Самата Джамия е построена още през 627 г., а минарето е добавено през 10-ти век. Снимката е направена от фотографа Felice Beato, през април 1860.


Първите мюсюлмани,дошли в Китай са търговци и мюсюлмански учители. След китайската експанзия в централна Азия в държавата навлизат мюсюлмански народи като уйгурите. Може да се обобщи,че мюсюлманите в Китай са от народността хуей (китайци мюсюлмани) и от други мюсюлмански етнически групи.


През вековете мюсюлмани са заемали важни имперски постове,но сред тях е имало и противници на имперската експанзия.


Комунистите потискат мюсюлманското население,но в края на 20 век то получава подкрепата на Ислямските страни.




Повечето мюсюлмани в Китай, са сунити, но в страната присъстват и представители на други групи, особено Суфии. 
Най-ранното Ислямско училище в Китай, е Ханафи не-Суфистко по Сунитска традиция, наречено Гедими или Кадим. 
През годините на Република Китай, китайските мюсюлмани са подтискани и репресирани по време и след войната с Япония от японските военни (вж. Клането, познато и като Изнасилването в Нанкинг), по време на културната революция, когато хунвейбините са разрушавали джамии, изгаряли са копия на Коран, Ислямски книги (заедно с Будистки и Даоистки манастири и книги).
Чак след 1978 г. Китайското правителство успокоява своите действия срещу мюсюлманите. 
Като в наши дни Ислямът има един модерен вид и дух, построени са множество джамии, реставрирани са стари исторически сгради.
Мюсюлмани има във всички райони на Китай, като най-концентрирани са в провинциите XinjiangGansu, и Ningxia, както и Henan. Най-голямата мюсюлманска група в Китай, са Хуей, следвани от Уйгурите, Казахи, Дунсян, Татари, Киргизи, Узбеки и други. Тибетските мюсюлмани официално са класифицирани с целия Тибетски народ, не отделно
Мюсюлмани живеят предимно в областите, които граничат с Централна Азия, Тибет и Монголия - т.е. Синдзян, Нинся, Гансу и Цинхай, познати под името "Пояса на Корана".

И още информация за Исляма в Китай, предимно за Джамиите там, заедно с много снимки - вижте ТУК. 

Материала е по идея и с помощта на Рамадан 2010.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации