четвъртък, 3 юли 2014 г.

Рамадан може да бъде много самотен за новоприелите

Автор: Ertan Karpazli
Източникhttp://www.worldbulletin.net/
Тези дни Мюсюлманският свят се поздравява за месец Рамадан, по време на който всички здрави пълнолетни хора ще постят от изгрев до залез в продължение на 29 или 30 дни.
Като период на духово извисяване и време, в което Мюсюлмание се учат на самодисциплина, ревизират вярата си, Рамадан е и време на социален живот, като вярващите се насърчават да заздравят разбити роднински връзки, да посещават близки и роднини, да канят гости за ифтар.
За по-голяма част от новоприелите обаче, Рамадан може да бъде доста самотно време, защото при повечето от тях семествата са от немюсюлмани, а и често са забравяни от местните Мюсюлмански общности,
Tiffany Jenkins, млада новоприела амриканска мюсюлманка, казва на Aquila Style, “Честно казано наистина се чувствам малко самотна и не излизам през Рамадан. Всички, които имат мюсюлмански семейства го усещат по друг начин."
“Не познавам други мюсюлмани наоколо, въпреки че съм недалеч от джамията. Но изглежда че повечето от тях държат на културните си общности,” добави тя.
Това усещане се споделя от много новоприели. Една новоприела, Natalia казва за Huffington Post, че всеки Рамадан немюсюлмански семейства й предлагат храна. Когато им казва, че не се храни, защото пости, те отговарят с въпроса: “О, ама ти все още ли си мюсюлманка?”
Въпреки че Paul K. DeMelto е приел Исляма преди 6 години, той казва пред Huffington Post, че е направил всичко по силите си да стане един образован мюсюлманин, посещавайки курсове за новоприели, курс по Арабски език, за четене и изучаване на Корана, но въпреки това е съвсем самотен през Рамадан
“Единственото ми очакване бе да се превърна в част от една общност, когато приех Исляма,” казва DeMelto, 40-годишен хлебар, добавяйки, че независимо, че има огромни промени в живота си оттгава, понякога Рамадан се чувства като християнин по време на коледа.
Caroline Williams, приела Ислям през 2010, е съгласна с Paul, като добавя: “Част от това, което ме привлече към религията беше отношението в джамията, поздрава - да, хората са приятелски настроени, но аз не се чувствам като в семейство".
“Не е често срещано да те поканят на гости в дома си, а и то може да бъде доста самотно преживяване за хора, които не говорят родния език на домакините, така че през повечето време да седят и да гледат в тавана,” казва Nadja Adolf, друга новоприела.
Kelly Kaufman също се шегува пред изданието, че често разговява заедно с “Cocoa Puffs, докато гледа ‘Seinfeld,’” или “с шоколадова торта, играейки с котката.”
“Доста самотно занимание и мисля, че много хора нямат идея за какво говоря,” казва Kaufman, приела Ислям през 2010.
Стартирани са няколко инициативи за подпомагане на новоприелите да изградят по-добри социални връзки с Мюсюлманските общности, да не се чувстват изолирани. Една такава инициатива е създадена от Delaware Islamic Society, след като Vaqar Sharief - бивш координатор - забелязва тежкото положение на много новопрели.
“Забелязах, че новите Мюсюлмани са някак игнорирани,” казва той, добавяйки “много от тях спират да идват и дори изоставят религията.”
“Тези хора трябва да станат и да се почувстват като част от семейството,” казва Sharief. “Рамадан е голяма възможност. Трябва да ги накараш да се почувстват специални.”
The Islamic Society of Boston Cultural Center, най-голямата джамия в Нова Англия, също така прави месечни срещи на новоприели с цел те да се социализират и интегрират.
Ifoundislam.net също с старае да направи връзка между новоприели и по-широка Мюсюлманска общност, като през този Рамадан чрез техния ‘Online Ramadan Iftar Project’ във Facebook, ще се предостави място за срещи между хора, които нямат с кого да споделят ифтара си. Желаещите могат да се представят чрез своята часова зона и координирано от Skype или други методи и програми, да споделят помежду си ифтара си и преживяванията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации