събота, 5 юли 2014 г.

Рамадан в Бразилия


Източник OnIslam.net & News Agencies



Бразилия – Заобиколена от големи празненства и фестивали за Световния шампионат по футбол, алка, но растяща Мюсюлманска общност в Бразилия, спазва един лесен за тази година пост през Рамадан - дните са къси, а времето е приятно.
“По това време в моята страна е много много горещо. А тук е приятно, дните са къси,” казва за Anadolu Agency Ibrahim Nashawaty, бежанец от Сирия.
“Гладен съм, но съм щастлив, че съм тук със семейството си.”
В повечето държави, Рамадан през тази година започна на 29-ти Юни, неделя. През този месец вяващите не приемат напитки и храна, не пушат и се въздържат от полови контаки от изгрев до залез слънце.
За болните и пътниците има изключение за постенето, което не трябва да предизвиква риск за здравето. 
По цялата земя Мюсюлманите спазват Рамадан, като месецът вклюва събирания за ифтар, уроци по религия в джамиите, специалната нощна молитва Тарауих, много подпомагане на хора в нужда и бедни.
Ако надзърнем в Сирийския дом на Nashawaty, деня за пост там е около 15 часа, сравнени с 9-11 часа в Бразилия. И все пак Сирийските бежанци имат предизвикателствата и промените пред себе си в тази преобладаващо християнска държава.
“Понякога е трудно,” казва той. “Всички навън се хранят и пият, особено Християните.”
Според преброяването през 2001 година, мюсюлманите в Бразилия са 27,239, докато Бразилската Ислямска федерация дава към 1,5 милиона.
Експерта по Ислям, Paulo Pinto от Fuminense Federal University, смята, че Бразилия е дом на около 1 милион мюсюлмани.
Въпреки различните цифри за броя на мюсюлманите, най-верния индикатор за нарастване на мюсюлманската общност в страната, е броя на джамиите - в момента работят 127 джамии - 4 пъти повече, отколкото през 2000 година.
На ифтар в джамията
В Бразилия много мюсюлмани се събират за молитва в Ислямския център в Бразилия, спокойно място в северната част на града. По време на Рамадан джамията предлага ифтар, а мюсюлмани, като Yassin Adnane споделят храната си със свои приятели.
Adnane, преводач в Иракското посолство, родом от северната част на Мароко, казва: “Има доста утежняващи поста фактори в Бразилия - сухия климат, начинът, по който се обличат жените, мириса на кафе и цигари на улицата – за мен отказа от кафе през деня е най-трудното нещо.”
“Но в Ирак или Кувейт е сигурно поне 53 или 54 градуса по Целзий по това време на годината,” добавя Adnane.
“Не ядем солени храни през нощта, за да не се усилва жаждата ни през деня. Не консумираме синя риба, като например риба тон, която усилва жаждата.”
Рамадан застана пред междунродните прожектори, когато националния отбор на Алжир сърдито отхвъл0ли въпроса за Рамадан преди срещата с Германия, на която след продължения тима отпадна след резултата 2 – 1.
“Алжирските играчи можеха да помолят за някакви компенсации, но ги разбирам защо не го направиха - те са мюсюлмани и са свикнали и искат да постят,” казва Adnane.
“Никой не е умрял от непиенето на вода за няколко часа.”
За разлика от Сириеца Nashawaty, Bakhtear Binalam от Бангладеш, който работи в Бразилия повече от година и половина, постът, докато гледаш, че другите се хранят и пият, не е никакъв проблем за него.
“За мен поста ми е голяма проява на вяра и е чест, щастлив съм, че го правя, Не е само до постенето, а и за благотворителността, подпомагането на бедни и хора в нужда.”
“По подобен начин чрез поста си давам част от себе си на Аллах.”

---------------------------------------------------
Запознайте се по-отблизо с джамиите и Исляма в Южна Америка, прочетете ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации