петък, 4 юли 2014 г.

Джамиите по света - Ислямът в Босна и Херцеговина

Сараево, mariuszstankiewicz.com/

През 1991  г Босна и Херцеговина обявява своето излизане от състава на тогавашната СФРЮ, а след последвалите етнически сблъсъци, избухва кървавата гражданска война през 1992 г., в която са убити около 100 000 души, а половината от населението се е преместило да живее на друго място. Според данните на американското разузнаване ЦРУ от 2000 г. в Босна и Херцеговина живеят малко под 4 милиона души, от тях 50% християни (православни и католици), 40% мюсюлмани и 10% атеисти и следващи други религии.

Бошняците са ислямизирана южнославянска общност от сърбо-хърватски произход, която в Босна и Херцеговина съставлява 47% от населението според преброяването от 2000 г.
В държавната Федерация Босна и Херцеговина бошняците са една от двете общности (бошняци и хървати), които съставляват около 72.9% (2002) от населението.
Населението на Босна приело исляма сравнително рано (15–16 век). В Босна постепенно се установили братствата на мевлевии, накшибендии, халвентии и др., които привлекли богомилските селски общности към исляма. Това доказват и обнародваните оригинални османски обширни тефтери от М. Окич, с които частично били определени областите с патаренско (богомилско) население в Босна и степента на тяхната ислямизация. Това станало благодарение на специалната регистрация на богомилите, според която те били записвани като християни за разлика от останалите местни жители, записани като гербан или кяфир (неверник).
От 15 до края на 17 век тези области вече били ислямизирани. Новата религия приемали най-вече тези, които са били принудени със сила да приемат католицизма и православието. Освен това католическата църква водела ожесточена борба срещу тези учения. Тя разрешавала еретиците да бъдат продавани като роби, с което към средата на 15 век се отворили вратите за масова търговия на босненски патарени.

Сараево

Джамията Истиклал. Oтворила врати през 2001 г, архитект Fauzan Noe’man. Джамията е построена след визитата през 1995г. на Индонезийския Президент Сухарто в разрушения от войната Сараево, по покана на Босненския президент Атия Изетбегович, като подарък за хората от Босна и Херцеговина. 
Джамията Али Паша. Построена 1560-61 в класически Истанбулски стил. 

Джамията Ферхадийа

Султанската джамия в Сараево. Изградена е през 1462 година със средствата на основателя на Сараево Иса Бей Исакович. Само няколко години по-късно през 1480 година джамията е подпалена от войските на деспот Вук Гъргуревич, който завлядява и запалва Сараево. На същото място впоследствие е изградена отново през 1566 година, но този път градежът е финансиран от султан Сюлейман Великолепни, от където носи името си.
А това е 
Джамията КРал Фахд Бин Абдул Азиз Алсауд в Сараево:




Гази Хюсрев бей Джамия - построена е през 1530 година по поръчка на бейлербея на Босненския санджак Хюсрев бей, на мястото на стар кладенец. Джамията е изградена по проект на известния мимар Синан, а строежът ѝ е дело на дубровнишки майстори. Има квадратна форма, която е увенчана с кубе с диаметър 13 м и височина 16 м. От четирите ѝ страни има има полукубета и по-малки кубета. Интериорът на джамията е бил богато украсен и излъчва специфична атмосфера. В двора на джамията има шадраван, който се използва за ритуално измиване преди молитва.

Източник на снимката
Днешният облик и купол на мюсюлманския храм датира от 
1893 година. В двора на джамията в сенките на столетни липи има две тюрбета, в които са погребани Хюсрев бей и неговия приближен Мурад бей Тадич.

град Мостар

Карагьоз бей джамия - най-големият мюсюлмански храм в Херцеговина. Намира се в Мостар, в старата част на града. Джамията е строена в периода 1557-1558 година. Смята се, че е проектирана от големия османски архитект мимар Синан
Старият мост над река Неретва, посторен от Сюлейман Великолепни -  1557 и завършен през 1566 или 1567

Коски Мехмед паша Джамия - изглед от Старият мост.
Построена е 1617 или 1618 г.

Последните две снимки са част от богат материал, придружен с подробни снимки за града и джамията - можете да разгледате cannundrum.blogspot.com

град Почители
Джамията със мюсюлманското училище (медересе) в град Почители. В града са запазени много забележителни исторически ценности – средновековната крепост, джамията Шишман Ибрахим Паша (16 век) – един от най-добрите образци на класическа ислямска куполна джамия в Босна и Херцеговина, медресето, хамамът, ханът, часовниковата кула и жилищният ансамбъл.


Шарената джамия (Сюлеймание) в Травник, построена 16-17 век. Снимка ismail1337


Пощенска картичка (източник), изпратена от Баня Лука до Загреб през 1939 г. Джамията е Арнаудийа, построена през 1594 г и разрушена от Сръбската армия на 7 май 1994 г. Има само снимки.

И още една джамия в Баня Лука, построена още през 16 век и разрушена с булдозери през 1993г. Но, алхадмулиллах, построена отново през 2012 г:

Джамийски комплекс Главица, Ливно с джамията Хаджжи Ахмед

Построен е по дизайн на Мимар Синан през 1574 (или1587) в близост до река Бистрица.

Една много интересна нова джамия в - във Високо - Бялата джамия на Шерефуддин:




Това и още много изображения и информация за тази джамия - можете да разгледате beautifulmosque.com

А ето и нещо интересно като четиво - извадка от речта на  министъра на външните работи на БиХ Свен Алкалай по време на конференция “Ислямът в Европа”, Виена, 23 март 2007 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации