неделя, 27 юли 2014 г.

Нисаб и фитра за 2014

Времето, в което се дава фитрата.
_______________________________ 

Тя има две времена:
разрешено време, което е преди празника с ден или два.

А най-хубавото време за даването на фитрата е от изгрева на зората в деня на празника до отслужването на празничната молитва, защото Пратеника (с.а.с.) нареди да се дава преди да излезнат хората за молитвата.
И не е разрешено да се закъснява и да се дава след празничната молитва, а ако човек я даде тогава тя се счита за милостиня (садака), и не е фитра.
Този човек е грешник, заради това закъсняване.


Важното е да се разбере,че Закят ал-фитр или фитра затова се нарича така, защото се дава на самия край на поста през Рамадан, бележейки края на постенето. И така, ако човек умре последната вечер на Рамадан, той не дължи фитрата, но ако бебе се роди дори в последната вечер, за него се дава фитра. Затова и закята се дава там, където човек живее.

1. Нисабът за зекята, който ще се дава през месец рамадан 2014 г., е 3950 (три хиляди и деветстотин и петдесет) лева. 
2. Фитра (садака-и фитр) за 2014 г. е най-малко 4 (четири) лева на човек.

Изчисленията са направени въз основа на решенията на Комисия „Фетва”, взети на 15.08.2009 г., с които се посочва начина на определяне на размера за нисаб на зекят и фитра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации