вторник, 9 април 2013 г.

В Солун, Гърция, мюсюлмани се завърнаха в нова джамия след 90 годишно прекъсване

Мюсюлмани изпълняват обедната си молитва за първи път след
90 г/ прекъсване в историческата Нова Джамия в Солун
Оn islam

Кайро - След десетилетия на липса на място за извършване на молитва, мюсюлманите вече имат възможност да изпълняват религиозното си задължение в стара джамия във втория по големина град в Гърция - Солун (Тесалоники).
"Положителна стъпка в правилна посока," коментира Kerim Uras, Турси полсаник в Гърция пред Hurriyet Daily News.
"Очакваме и останалото да си дойде на мястото. Надявам се Атина също да стане място, където мюсюлманите да могат да се молят."
Молитвите станаха факт след посещение на група Мюсюлмански студенсти в джамията по инициатива на кмета Yiannis Boutaris.
"Щастлив съм за това историческо събитие", каза Турския консул Ген. Tugrul Biltekin.
"Надявам се джамиите в Солун и други места в региона да бъдат отворени за мюсюлманите по време на свещените дни".
Новата Джамия в Солун е построена през 1902. Но молитвеното място е затворено за молитви през 1923г. и по-късно превърнато в изложбена зала. 
Мюсюлманите съставляват около 1.3 % от 10.7 милионното Гръцко население. 
Гръцките мюсюлмани отдавна призовават за построяване на джамия в столицата Атина, за да покрие нуждите на нарастващото Мюсюлманско малцинство. Въпреки възраженията ма мошната Православна Църква, Гърция обеща да построи Джамия в Атина, за да задоволи нуждите на Мюсюлманите.
Но нарастващата икономическа криза в съчетание с публични враждебни изказвания, асоцииращи Джамията с Отоманското присъствие, попречиха на изпълняването на обещанието. 
Украсена от минарета преди 2 века, Атина не е имала функционираща Джамия от края на Османското владичество. Около 130 помещения, мазета и складове служат за месжиди на около 200 000 Мюсюлмани в Гръцката столица. 
Десетки хиляди Мюсюлмански емигранти изпълняват молитви в частни домове и се налага да пътуват стотици километри до северна Гърция за сватби, погребения и други церемонии. 
Православната Църква от много години настоява, че Гърция вече не желае да вижда минарета в Атина. 
Анти-Мюсюлманския призив е във възход в Гърция, на която е трудно да се бори с нарастващата рецесия и вълната от съкращения. 
През 2011г. Мюсюлмани провеждат групова молитва на открито в близост до центъра на Атина, за да отбележат Еид ал-Адха, тормозени от градското население и замеряни с яйца, на фона на гръмяща музика от прозорците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации