понеделник, 6 септември 2010 г.

По какъв начин трябва да служим през лайлат ал-кадр и кога е тази нощ?

изобр. Arabiz


Отговор:
Слава на Аллах!  

Първо: 
Пратеника на Аллах с.а.с. е правел много ‘ибадат през последните десет дни на Рамадан, както в никое друго време – молитви, четене на Коран и правене на ду’а. Ал-Бухари и Муслим предават от ‘Аиша р.а., че когато дойдели последните десет дни на Рамадан, Пророка с.а.с. стоял през цялата нощ, събуждал семейството си и отбягвал съпружески връзки. Ахмад и Муслим предават, че той правел много ‘ибадат през посседните десет дни на Рамадан, както през никое друго време.

Второ: 
Пророка с.а.с. предпочитал да стои и да се моли през лайлат ал-кадр с вяра и надежда за награда. Предава се от Абу Хурайра р.а., че Пророка с.а.с. е казал: „Който стои и се моли в Лайлат ал-Кадр с вяра и надежда за награда, неговите предишни грехове ще бъдат опростени“. Съгласуван хадис. Хадиса показва, че се предписва в Лайлат ал-Кадр да се спазва нощната молитва.

Трето:
Най-добрата ду’а, която може да се казва през Лайлат ал-Кадр, е тази, която Пророка с.а.с. е казал на Аиша р.а. Ал-Тирмиди е предал и класифицирал като сахих, че Аиша е казала: „Казах: „О, Пратенико на Аллах, какво да казвам през тази нощ?“ Той отговори: „Кажи Аллахумма иннака ‘афуун тухибб ал-‘афуа фа’аффу ‘анни (О, Аллах, Ти си Опрощаващият, обичаш да опрощаваш, моля те, опрости ме)“.

Четвърто:
Що се отнася до определянето на това коя нощ е Лайлат ал-Кадр, това се нуждае от специални доказателства, но нечетните нощи от последните десет са по-вероятни, отколкото другите, а 27- та нощ е най-вероятно да е Лайлат ал-Кадр, защото това е споменато в ахадис. *

Пето:
Що се отнася до нововъведенията, те са недопустими през Рамадан, а също и през което и да било друго време. Пророка с.а.с. е казал: „Който извърши деяние, което не е в съответствие с нашата религия, то ще бъде отхвърлено“.

Знаем, че няма основа за празнуване на която и да било нощ от Рамадан. Най-доброто ръководство е това на Мухаммад с.ас.., а най-лошите от делата са нововъведенията (бид’а).

От Аллах е силата. Аллах да благослови и с мир да дари Пророка Мухаммад, неговото семейство и сподвижниците.

Постоянен Комитет за Академични Проучвания и Издаване на Фатауи, 10/413.

 source : www.islam-qa.com
Фатуа № 36832 
============================================================
Забележка: Има разлика и несъответствие в преброяването на четните и нечетните дати, тъй като има несъответствие в началото на месеца и в началото и края на деня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации