четвъртък, 6 януари 2011 г.

Млухия


Млухията е много популярна в арабски страни, счита се, че е палестинско ястие, но се готви и в Сирия, Ливан, Йордания, дори Тунис има свои рецепти за приготвянето й. Това растение е всъщност юта, което по принцип се използва като влакнодайно растение и по-точно стеблата му. Но ето, че за листата се намира и друго приложение.
Технологиите на приготвянето на млухия са различни затова ви представяме 3 рецепти – с прясна или суха, накисната във вода или запържена. Особеностите са, че растението трябва да е сготвено така, че да не е лигаво. Ако се точи значи не е добре приготвено. Поради тази си особеност някои рецепти са трудоемки.
1. Млухия с пиле
Продукти
300-400 гр. сушена стрита млухия, почти на прах
бялото месо на едно пиле
350-400 мл. олио или растителна мазнина/масло
сол
1 с.л. без връх къзбара (кориандър)
3-4 скилидки чесън.
Приготвяне:
Първо се сварява пилето, когато е готово се изважда от тенджерата. В тиган се загрява мазнината, слага се млухията, къзбара и счукания чесън. Сваля се от котлона, разбърква се и пак се връща за малко да се позапържи. Много трябва да се внимава при пърженето да не се препържи, но и да е не остане неизпържено – нужн са окло  2-3 минути горе -долу. Слага се млухията в тенджерата да ври в бульона на пилето. Ври поне 2-3 часа. На гсътота по-скоротрябва да е като яхния, а не като супа . Когато се свари хубаво прибавяме свареното пилешко месо. Вари се още малко с него и е готово.  Не се разбърква, за да не стане месото на конци, трябва да е на едри парчета.
Сервира се с парче лимон и бял ориз за гарнитура.
Рецептата може да се изпълни и със заешко месо.
2. Лесна млухия с кайма
Продукти:
300-400 гр. изсушени листа от млюхия, но непременно цели а не стрити
300-400 гр. кайма/месо на кубчета
1 глава чесън
доматено пюре
лимонтозу
сол
черен пипер
Приготвяне:
Листата накисват се топла вода за не повече от 10 мин. През това време се запържва каймата или месото с много чесън. Когато са почти готови изцедената млюхия се слага в тенджерата при месото, добавя  се малко вода, за да могат да се задушат и се оставя на среден огън да заври. Когато водата заври се добавя дом.пюре или кетчуп по избор,  намлява се огъня на най-слабо и се задушава. кПреди да се свали се добавя малко лим.киселина, солта и черния пипер, изчаква се да се изпари цялата вода и е готово за консумиране.
3. Млухия по тунизийски
Продукти:
100 гр.  млухия, стрита на прах
3-4 черпака зехтин,
няколко литра гореща вода,
1 л 4ервен пипер лют,
1 с. л. доматено пюре
56- скилидки счукан чесън
дафинов лист
по желание две чушки, може и люти
един домат
1 глава лук срязана на четири
Приготвяне:
Слага се  зехтина и млухията да се омесят добре и да няма буч, трябва да стане хомогенна каша. Запържва с е леко(заради гор4ивия вкус). След това се налива водата като се бърка да не се получат нови  бучки докато стане на рядка каша. Вари на силен огън докато поизври и намлее водата на половина. Тогава котлона се  намалява  и се прибавя предварително приготвеното месо,  намазано със зехтин, чесън, доматеното пюре, сол, червения пипер и дафиновия лист. Вари се поне още час и половина на тих огън да къкри, готово е когато олиото трябва да изплува отгоре и млухията да се се покрие с маслен пласт. Чушките, доматите и  лука се слагат се слагат около 15 мин. преди да се  свали яденето от котлона. Има хора, които прибавят канела или 4ерен пипер. Сервира се с топъл хляб.
Ако се готви прясна млухия, листата трябва да се мият много продължително със студена вода докато спрат да бъдат слузести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации