понеделник, 24 януари 2011 г.

Какво е правилото за даряване на органи? - Фатуа 49711

   

Слава на Аллах!

Донорството не може да се разглежда общо за всички случаи на даряване на органи. Има даряване на животоспасяващи органи, както и обратния случай.
Ако даряването е на орган, от който зависи живота на дарителя, като черен дроб или сърце, тогава, според единодушното мнение на учените, не е позволено те да бъдат дарявани.
Но ако става дума за заменяем орган, от който не зависи живота, като например бъбрек, кръвоносни съдове, в този случай има разногласие в мнението на учените:
1 – Трансплантацията на човешки органи е позволена
2 – Не е позволена трансплантацията на човешки органи.
Фатауите, които позволяват трансплантцията, са приети от много конференции, семинари и комитети, включително на Международната Ислямска Конференция, проведена в Малайзия, голямата част от Ислямския Фикх Комитет, чиято фатуа може да се види във въпрос ном 2117;  Висшия Съвет на Учените на Кралство Саудитска Арабия; Комитета за Фатауи в Йордания, Кувейт, Египет и Алжир.
Същата гледна точка поддържат учени и изследователи, включително Шейх Анд-ар-Рахман ибн Ас-Сади.
Някои учени подкрепят гледната точка, че трансплантациите са позволени при условие, че донора е харби кафир (т.е. човек в държава, която е във война с Исляма, но не и такъв, който подкрепя Исляма или е живее под защитата на Мюсюлмани), защото харби кафир няма онази святост, която е установена за мюсюлманина в живота и смъртта.
За повече информация вижте книгата Ahkaam al-Jaraahah al-Tibbiyyah на Шейх Мухаммад ал-Мухатаар ал-Шанкити, стр.. 354-391. 
А Аллах знае най-добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации