неделя, 15 януари 2012 г.

Добрина за теб



Преди време група ентусиасти-мюсюлмани, инициираха едно ново движение-кауза във Фейсбук. Всъщност идеята съвсем не е нова. Става дума за каузата "Една Умма, единна цел" - самото име говори достатъчно. Идеята е и в България да се обединят мюсюлманите, да спрат да се оплакват и да хленчат, а да работят в името на Аллах, за да помагат на нуждаещите се. Основното в Исляма, изразено като смисъл и на поста през Рамадан, на закята, е и движеща сила в работата - а именно това, че трябва погледа ни да е обърнат не към богатите, а към подпомагане на бедните и  нуждаещите се. Идеята, която се съдържа и в много други служения в религията ни.
Каузата дава тласък на вроденото ни милосърдие и на онова, което е толкова благодатно в Исляма - помощта към децата, сираците, хората в трудно положение - многодетни, болни, възрастни.

Като приоритет се приемат нуждите на болните деца. Групата ще предостави социални и икономически услуги, образователни  и медицински.
Поставя се акцент върху едно по-широко милосърдие, което предоставя възможност за оказване на помощ не само на мюсюлмани, а е отнесено  до всички хора, защото не всички са религиозни. Обхваща изповядващите различни от исляма религии, тъй като различието във вярата, културата и традициите е част от Божия промисъл.
Това е в светлината на думите на Пратеника на Аллах (с.а.с.) "Не ще сте повярвали, докато не проявявате милосърдие. Не e милосърдие, това което [всеки] един от вас проявява към другаря си, а милосърдие към всички [трябва да се проявява]. /Ат-Табарани/
"ЕДНА УММА, ЕДИННА ЦЕЛ" е инициатива за единение между мюсюлманите в стремежа им към задоволството на Всевишния Аллах, целта на нашето въжделение. Към него се стремим и на него се подчиняваме. Аллах да ни напъти и да ни предпази от горделивост и самохвалство. Да просветли разумът ни към правилни решения.

Сдружението към тази кауза, се нарича "Добрина за теб" и е нерелигиозно движение, а доброволно сдружение с нестопанска цел.

Алтернативен метод за дарение, е благотворителния базар Good4You, kойто работи вече във Фейсбук, както и в блогспот. Същността му е да се даде възможност на имащите да дарят собственоръчно произведени сувенири и други, като закупилия ги дарява парите, дадени за стоката. Това е по-приятен начин за даряване, защото дарителя също получава нещо в замяна, както и спомен за своята доброта.
В базара не всичко е изцяло дарено на сдружението, защото идеята е по-широка. А именно - някои хора имат възможност да дарят частично от цената на дареното, а на други, които иначе са безработни и нямат никакъв друг доход, им се предоставя възможност да продават произведеното от тях, като получената от продажбата сума, им се дава след като изделието се продаде.

Сдружението работи по конкретни случаи и проекти.
Освен финансовата помощ, която може да бъде оказана, се правят акции по конкретни случаи, за събиране на дрехи, храна и други необходими неща.
Например бяха дарени на нуждаещи се дърва, легло, печка, сушилня за дрехи и други.
Освен материалната помощ, се извършва и нематериална такава - с консултации по различни случаи и проблеми, с психологическа помощ при нужда. Както и с физическо подпомагане при нужда на слаби, възрастни и болни. Дори придружаване до болнично заведение или посещаване на болни хора.


А ето и координатите на сдружението:

web site: www.gooddeed4you.com


Facebook bazaar: www.facebook.com/Goodeed4u


Association: oneummah@abv.bg


Charity bazaar: good4u@abv.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации