събота, 10 септември 2011 г.

Извършване на нощната молитва, от Шейх ал-Албани



Кийам Рамадан, стр. 28-30

Подробно разгледах този предмет в книгата Салату-л-тарауих (стр.101–115), считам, че тук трябва да съкратя обясненията, за да го направя по-леки за читателя и да му напомня:

Първия начин на изпълнениемолитвата се състои от тринайсет рaка'ат, като се започва с два кратки рака'ат. Съгласно най-правилното мнение, тези два рака'aт са сунна, която се извършва след 'иша, или това са два особени рака'aт, с които започва нощната молитва (тарауих). След това човека извършва два много дълги рака'ат. След четири пъти по два рака'ат. Накрая се завършва уитр от един рака'ат.

Втория начин на изпълнениемолитвата се състои от тринайсет рака'ат. Извършват осем рака'ат, в които се отдава селям на края на всеки два рака'ат. След това се прави уитр от пет рака'ат, като човек не сяда и не отдава селям, освен на края на петия рака'ат.

Третия начин на изпълнеиемолитвата се състои от единайсет рака'ат, в които се прави таслим на всеки два рака'ат и след това, в края се отслужва уитр от един рака'ат.

Четвърти начин на изпълнениемолитвата се състои от единайсет рака'ат, в които се правят четири рака'ат и таслим след тях, след тях човека се моли следващите четири рака'ат по същия начин и завършва цялата молитва с три рака'ат (уитр).
Оставал ли е Пророка (с.а.с.) в седящо положение след всеки два рака'ат, когато се молел четири рака'ат или три рака'ат (както в завършващата уитр)? Не намираме ясен отговор на този въпрос, но оставането в седящо положение (за ташахуд) при отслужване на три рака'ат, не е узаконено (в религията).

Пети начин на изпълнение: молитвата се състои от единайсет рака'ат, като човек извършва осем рака'ат и посяда само след осмия рака'ат. Посядайки, той произнася ташахуд и саляуат на Пророка (с.а.с), след това отново става, без да отдава селям. След това извършва уитр от един рака'ат и на края отдава селям. Това са девет рака'ат. След това човек извършва още два рака'ат и на края отдава селям.

Шести начин на изпълнениеЧовек прави девет рака'ат, при които посяда след шестия рака'ат. След това прави ташахуд и саляуат на Пророка (с.а.с), после става, не отдава селям. После прави уитр от три рака'ат и когато свърши, отдава селям и т.н. (останалото – по предния начин).
Това са начините, по които се предава, че Пророка (с.а.с) е извършвал нощната молитва. Могат да се добавят и други начини към тези, отчитайки това, че човек може да избере всеки брой рака'ат, докато съкрати до един рака'ат, на основата на споменатото в хадиса от посланика на Аллах (с.а.с): „Който желае, нека отслужва уитр от пет рака'ат, и който желае, нека отслужва уитр от три рака'ат, и който желае, нека отлужва уитр от един рака'ат“.
Ако човек иска, може да прави тези пет рака'ат с едно посядане (джулюс) и едно отдаване на селям, както е по втория начин на изпълнение. А, ако иска, може да отдава селям след всеки два рака'ат, както е по третия начин, което е за предпочитане. Що се отнася до набора от пет рак'ат или три рака'ат, сядайки след всеки два рак'ат и не отдавайки селям, не намираме нито едно достоверно съобщение, че Пророка (с.а.с) е правил това. Принципът се състои в това, което е допустимо, но т.к. Пророка (с.а.с) е забранил да правимуитр от три рака'ат, давайки причината за това: „И не уподобвайте (уитр) на молитвата магриб[1], тогва човек, който прави уитр от три рака'ат, не трябва да я прави по същия начин, както магриб. Това може да се направи по два начина:
1.     Отдаване на селям между четния и нечетен рака'ат (т.е. между втория и третия). Това е най-силното и предпочитано мнение.
2.     Човек не посяда между четния и нечетния рака'ат (т.е. прави три рака'ат молитва с едно отдаване на селям). Аллах знае най-добре!


[1] Предадено от Ат-Тахауи, Ад-Даракутни и други. Вж. Ат-тарауих, стр. 99 и 110

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации