събота, 2 юли 2011 г.

Какво е мезхеб и защо е необходимо да се следва такъв?

снимка Форум за Mercedes Benz


Отново ми попадна материал, върху който имаше спорове и диспути преди време, но сега прочетох само края му.


В същност, не спирам да се изумявам на това как хората сами си поставят граници, без Аллах да иска това от рабите Си. А от друга страна същите, които си поставят сами ограничения и се опитват сами да отговарят на някакви собствени изисквания, не на религията, инак не се отнасят по същия начин към границите, поставени не от тях самоволно, а от Аллах!
Противоречие, което постоянно ме смайва. Разбира се, отчитам, че сме хора и въпреки, че обичаме Аллах и вярваме в Него, предпочитаме едни действия и ограничения, а игнорираме други.


Но когато става дума за спорни въпроси и за нововъведения, нашето отношение би трябвало да е много по-внимателно! Тези неща не бива да ги игнорираме, независимо дали ги харесваме или не.


Да се върнем към мезхебите - да уточня, че аз лично обичам самите термини да се използуват с оригиналното си звучене или ако има подходящи - на български, иначе нямам нищо против турския, но мразя потурчени термини. Така - мезхебите. Няма да споделям моето мнение по въпроса - не това е важното тук. Само ще споделя края на "онзи" материал - там се прави аналогия на този, който не следва определен мезхеб и този, който не знае точно каква кола иска да с купи, т.е. иска нова кола, но няма конкретно виждане по отношение на марката, а само да е нова...


СубханАллах! Каква аналогия и какъв пример - ако си мислещ, ще разбереш, че точно този пример е антианалогия и показва несъстоятелността на доводите за това, че трябва да се следва определен мезхеб!


РАзбира се, че ако човек има възможност, е добре да си купи нова кола, а не да чака, за да си събере пари за "любимото" Порше или Мерцедес! Ако е така, значи си сноб - няма да караш кола, ако не е Мерцедес например!
Авторите на материала посочваха, че човек, който нямал определено виждане за марката, а само това, че искат нова кола, не знаели какво искат!


Аллах да ни пази от подобни ограничени мисления и от това сами да се ограничаваме в мещо, което Аллах ни е дал свобода!


милена-иршад

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации