петък, 25 март 2011 г.

В град Болгар – паметник на сподвижниците на Мохамед

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


В град Болгар в Татарстан ще бъде поставен възпоменателен знак в памет на сахабите – сподвижниците на пророка Мохамед. 

Това съобщи главният казъй (мюсюлмански съдия) на Татарстан Джалил Фазлъев. 

„В град Болгар, в столицата на бивша Волжска България, според източниците са погребани сахаби – сподвижници на пророка Мохамед“, разказа свещенослужителят. Благодарение на сахабите през 922 година за първи път на територията на Русия е приет ислямът. 

„Трябва да се гордеем, че на територията на Татарстан ислямът е бил приет от учениците на пророка Мохамед. Народът трябва да знае и да се гордее с миналото си“, каза Фазлъев. 

Възпоменателният знак ще бъде поставен в края на май на старото гробище пред малкото минаре, където е погребан един от учениците на пророка Мохамед, предаде ИТАР-ТАСС. 

Осмоъгълната основа на каменния монумент е с широчина 3,2 метра, а височината е 2,7 метра. Върху нея ще бъде поставен възпоменателният знак, който изглежда като надгробен камък, какъвто е бил поставян на мюсюлманските гробове. Отстрани на паметника ще има два камъка, върху които ще има информация на татарски, руски, арабски и английски език за това кои са сахабите. 

В древния град Болгар се провежда комплексна реставрация на историческите паметници от XIII-XIV век. 


Днес.бг

1 коментар:

  1. Все повече историци поглеждат към историята на Волжко- Камска България и този интерес се засилва по мое мнение поради една единствена причина - обективност и безпристрастност при анализиране на исторически събития. Не е далече времето когато ще бъде доказано,че ислямска България на Волга и Кама е водила активна външна политика с своите братя българи от дунавска България и в това няма нищо неестествено.

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации