Оцветители
Е код 
 | 
Безвреден 
 | 
Наименование 
 | 
Описание 
 | 
|---|---|---|---|
E100 
 | 
Curcumin 
 | 
жълто оранжев: извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано: използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки. 
 | |
E101 
 | 
Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate 
 | 
Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека: употребява се в маргарина и сирената. 
 | |
E102 
 | 
Tartrazine 
 | 
FDC Yellow No.5: предполага се че предизвиква асматични пристъпи (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000): tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина: използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни 
 | |
E104 
 | 
Quinoline Yellow 
 | 
FDC Жълто No.10: използува се в червилата и продукти за коса, одеколони: може да причини дерматит: забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. 
 | |
E107 
 | 
Yellow 7G 
 | 
жълт оцветител: HACSG* препоръчва да се избягва: страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него: типична употреба - безалкохолни напитки: забранен в Австралия, САЩ 
 | |
E110 
 | 
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S 
 | 
FDC Жълто No.6: използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба: синтетичен: също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup: странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна: забранен в Норве 
 | |
E120 
 | 
Cochineal, Carminic acid, Carmines 
 | 
червен цвят: произвежда се от насекоми: рядко използуван: HASCG* препоръчва да се избягва 
 | |
E122 
 | 
Azorubine, Carmoisine 
 | 
червен цвят: дериват от въглищния катран: може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин: използува се в сладкарството, марципан, желета: забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция. 
 | |
E123 
 | 
Amaranth 
 | 
FDC Червено No.2: извлича се от растението herbaceous: използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета: може да провокира астма, екзема и хиперактивност: вреден при бременност: забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др. 
 | |
E124 
 | 
Ponceau 4R, Cochineal Red A 
 | 
FDC Червено No.4: канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин: забранен в САЩ и Норвегия 
 | |
E127 
 | 
Erythrosine 
 | 
FDC Червено No.3: червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши: може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза: забранен в Норвегия 
 | |
E128 
 | 
Red 2G 
 | 
Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания. 
 | |
E129 
 | 
Allura red AC 
 | 
FDC Червено No.40: оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика: синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. 
 | |
E131 
 | 
Patent blue V 
 | 
Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. 
 | |
E132 
 | 
Indigotine, Indigo carmine 
 | 
FDC Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули: също в производството на сладолед, сладкарството: синтетичен- извлечен от въглищния катран: може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия. 
 | |
E133 
 | 
Brilliant blue FCF 
 | 
FDC Blue Dye No.1: използува се в млечни продукти, сладки и напитки: синтетичен - течен или амониева сол: забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. 
 | |
E140 
 | 
Chlorophylis, Chlorophyllins 
 | 
зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката. 
 | |
E141 
 | 
Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins 
 | 
маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти 
 | |
E142 
 | 
Green S 
 | 
зелен: синтетичен дериват от въглищния катран: използва се при консервирания грах: забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. 
 | |
E150(a) 
 | 
Plain caramel 
 | 
тъмно кафяв: HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати 
 | |
E150(b) 
 | 
Caustic sulphite caramel 
 | 
виж E150(a) 
 | |
E150(c) 
 | 
Ammonia caramel 
 | 
виж E150(a) 
 | |
E150(d) 
 | 
Sulphite ammonia caramel 
 | 
виж E150(a) 
 | |
E151 
 | 
Brilliant Black BN, Black PN 
 | 
черно: дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове: забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. 
 | |
E153 
 | 
Vegetable carbon 
 | 
черен цвят, въглищен пигмент: използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ 
 | |
E154 
 | 
Brown FK 
 | 
кафяв, забранен в САЩ 
 | |
E155 
 | 
Brown HT (Chocolate) 
 | 
кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. 
 | |
E160(a) 
 | 
Carotene, alpha-, beta-, gamma- 
 | 
жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци 
 | |
E160(b) 
 | 
Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin 
 | 
червен: извлича се от дървото Bixa orellana:използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр: лак за нокти: може да причини ортикария (nettle rash) 
 | |
E160(c) 
 | 
Paprika extract, capsanthin, capsorubin 
 | 
червен, не се знаят странични ефекти. 
 | |
E160(d) 
 | 
Lycopene 
 | 
червен, не се знаят странични ефекти. 
 | |
E160(e) 
 | 
Beta-apo-8'-carotenal (C 30) 
 | 
оранжев, не се знаят странични ефекти. 
 | |
E160(f) 
 | 
Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) 
 | 
оранжев, не се знаят странични ефекти. 
 | |
E161(b) 
 | 
Xanthophylls - Lutein 
 | 
жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък. 
 | |
E161(g) 
 | 
Xanthophylls - Canthaxanthin 
 | 
жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол): има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго. 
 | |
E162 
 | 
Beetroot Red, Betanin 
 | 
пурпурен, не се знаят странични ефекти. 
 | |
E163 
 | 
Anthocyanins 
 | 
виолетов, не се знаят странични ефекти. 
 | |
E170 
 | 
Calcium carbonate 
 | 
минерална сол, бяла: използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои. 
 | |
E171 
 | 
Titanium dioxide 
 | 
бяла минерална сол. 
 | |
E172 
 | 
Iron oxides and hydroxides 
 | 
черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети: токсичен в големи дози. 
 | |
E173 
 | 
Aluminium 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E174 
 | 
Silver 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E175 
 | 
Gold 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E180 
 | 
Latolrubine BK 
 | 
да се избягва. 
 | |
E181 
 | 
Tannic acid, tannins 
 | 
пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб. 
 | 
Консерванти
Е код 
 | 
Безвреден 
 | 
Наименование 
 | 
Описание 
 | 
|---|---|---|---|
E200 
 | 
Sorbic acid 
 | 
дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата 
 | |
E201 
 | 
Sodium sorbate 
 | 
не са известни вредни ефекти 
 | |
E202 
 | 
Potassium sorbate 
 | 
не са известни вредни ефекти 
 | |
E203 
 | 
Calcium sorbate 
 | 
не са известни вредни ефекти 
 | |
E210 
 | 
Benzoic acid 
 | 
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност 
 | |
E211 
 | 
Sodium benzoate 
 | 
използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса: портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml: също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства: може да предизвика обриви и да усили астма. 
 | |
E212 
 | 
Potassium benzoate 
 | 
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност 
 | |
E213 
 | 
Calcium benzoate 
 | 
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност 
 | |
E214 
 | 
Ethyl p-hydroxybenzoate 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E215 
 | 
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E216 
 | 
Propyl p-hydroxybenzoate 
 | 
възможен алерген 
 | |
E217 
 | 
Sodium propyl p-hydroxybenzoate 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E218 
 | 
Methyl p-hydroxybenzoate 
 | 
възможни алергични реакции, главно върху кожата. 
 | |
E219 
 | 
Sodium methyl p-hydroxybenzoate 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E220 
 | 
Sulphur dioxide 
 | 
серен двуокис: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. 
 | |
E221 
 | 
Sodium sulphite 
 | 
почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени 
 | |
E222 
 | 
Sodium hydrogen sulphite 
 | 
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. 
 | |
E223 
 | 
Sodium metabisulphite 
 | 
третиращ агент, може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. 
 | |
E224 
 | 
Potassium metabisulphite 
 | 
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. 
 | |
E225 
 | 
Potassium sulphite 
 | 
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. 
 | |
E226 
 | 
Calcium sulphite 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E227 
 | 
Calcium hydrogen sulphite 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E228 
 | 
Potassium hydrogen sulphite 
 | 
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. 
 | |
E230 
 | 
Biphenyl, Diphenyl 
 | 
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове 
 | |
E231 
 | 
Orthophenyl phenol 
 | 
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines 
 | |
E232 
 | 
Sodium orthophenyl phenol 
 | 
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines 
 | |
E233 
 | 
Thiabendazole 
 | 
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines 
 | |
E234 
 | 
Nisin 
 | 
антибиотик, добит от бактерия: прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета. 
 | |
E235 
 | 
Natamycin 
 | 
плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии: може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене: типично приложение - месо сирене 
 | |
E236 
 | 
Formic acid 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E237 
 | 
Sodium formate 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E238 
 | 
Calcium formate 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E239 
 | 
Hexamethylene tetramine 
 | 
да се избягва, забранен в някои страни. 
 | |
E249 
 | 
Potassium nitrite 
 | 
фиксира цвета и консервант при месото: може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца 
 | |
E250 
 | 
Sodium nitrite 
 | 
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. 
 | |
E251 
 | 
Sodium nitrate 
 | 
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. 
 | |
E252 
 | 
Potassium nitrate 
 | 
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. 
 | |
E260 
 | 
Acetic acid 
 | 
основен компонент на оцета 
 | |
E261 
 | 
Potassium acetate 
 | 
в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции 
 | |
E262 
 | 
Sodium acetate, Sodium diacetate 
 | 
основен компонент на оцета 
 | |
E263 
 | 
Calcium acetate 
 | 
основен компонент на оцета 
 | |
E264 
 | 
Ammonium acetate 
 | 
основен компонент на оцета, но може да предизвика гадене и повръщане. 
 | |
E270 
 | 
Lactic acid 
 | 
млечна киселина, киселинен регулатор: 
 | |
E280 
 | 
Propionic acid 
 | 
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. 
 | |
E281 
 | 
Sodium propionate 
 | 
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. 
 | |
E282 
 | 
Calcium propionate 
 | 
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. 
 | |
E283 
 | 
Potassium propionate 
 | 
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. 
 | |
E290 
 | 
Carbon dioxide 
 | 
въглероден двуокис 
 | |
E296 
 | 
Malic acid 
 | 
ябълчна киселина: 
 | |
E297 
 | 
Fumaric acid 
 | 
фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни 
 | 
Антиооксиданти
Е код 
 | 
Безвреден 
 | 
Наименование 
 | 
Описание 
 | 
|---|---|---|---|
E300 
 | 
Ascorbic acid 
 | 
аскорбинова к-на, 'vitamin C': прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други. 
 | |
E301 
 | 
Sodium ascorbate 
 | 
натриева сол на Е300 
 | |
E302 
 | 
Calcium ascorbate 
 | 
калциева сол на Е300 
 | |
E303 
 | 
Potassium ascorbate 
 | 
калиева сон на vitamin C 
 | |
E304 
 | 
Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate 
 | 
естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини 
 | |
E306, 
 | 
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 
 | 
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги 
 | |
E307, 
 | 
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 
 | 
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги 
 | |
E308, 
 | 
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 
 | 
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги 
 | |
E309 
 | 
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 
 | 
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги 
 | |
E310 
 | 
Propyl gallate 
 | 
използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги 
 | |
E311 
 | 
Octyl gallate 
 | 
използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги 
 | |
E312 
 | 
Dodecyl gallate 
 | 
използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги 
 | |
E315 
 | 
Erythorbic acid 
 | 
получава се от sucrose 
 | |
E316 
 | 
Sodium erythorbate 
 | 
получава се от E317 
 | |
E319 
 | 
Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) 
 | 
HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин. 
 | |
E320 
 | 
Butylated hydroxy-anisole (BHA) 
 | 
забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни. 
 | |
E321 
 | 
Butylated hydroxy-toluene (BHT) 
 | 
забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни. 
 | |
E322 
 | 
Lecithins 
 | 
емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци: не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит: използва се за в маслата, шоколада, майонезата. 
 | |
E325 
 | 
Sodium lactate 
 | 
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция 
 | |
E326 
 | 
Potassium lactate 
 | 
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция 
 | |
E327 
 | 
Calcium lactate 
 | 
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция 
 | |
E328 
 | 
Ammonium lactate 
 | 
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция 
 | |
E329 
 | 
Magnesium lactate 
 | 
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция 
 | |
E330 
 | 
Citric acid 
 | 
лимонена киселина: използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб 
 | |
E331 
 | 
Sodium citrates 
 | 
Натриева сол на Е300 
 | |
E332 
 | 
Potassium citrates 
 | 
Калиева сол на Е300 
 | |
E333 
 | 
Calcium citrates 
 | 
Калциева сол на Е300 
 | |
E334 
 | 
Tartaric acid 
 | 
Винена киселина: без странични ефекти 
 | |
E335 
 | 
Sodium tartrates 
 | 
Винена киселина: без странични ефекти 
 | |
E336 
 | 
Potassium tartrates 
 | 
Винена киселина: без странични ефекти 
 | |
E337 
 | 
Sodium potassium tartrate 
 | 
Винена киселина: без странични ефекти 
 | |
E338 
 | 
Phosphoric acid 
 | 
фосфорна киселина: без странични ефекти 
 | |
E339 
 | 
Sodium phosphates 
 | 
Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие 
 | |
E340 
 | 
Potassium phosphates 
 | 
Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие 
 | |
E341 
 | 
Calcium phosphates 
 | 
минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби 
 | |
E343 
 | 
Magnesium phosphates 
 | 
основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол 
 | |
E350 
 | 
Sodium malates 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E351 
 | 
Potassium malate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E352 
 | 
Calcium malates 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E353 
 | 
Metatartaric acid 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E354 
 | 
Calcium tartrate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E355 
 | 
Adipic acid 
 | 
киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители 
 | |
E357 
 | 
Potassium adipate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E363 
 | 
Succinic acid 
 | 
забранена в някои държави 
 | |
E365 
 | 
Sodium fumarate 
 | 
сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis) 
 | |
E366 
 | 
Potassium fumarate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E367 
 | 
Calcium fumarate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E370 
 | 
1,4-Heptonolactone 
 | 
забранена в някои държави 
 | |
E375 
 | 
Niacin 
 | 
vitamin B3: 
 | |
E380 
 | 
Tri-ammonium citrate 
 | 
може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса 
 | |
E381 
 | 
Ammonium ferric citrates 
 | 
сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули 
 | |
E385 
 | 
Calcium disodium EDTA 
 | 
забранен в някои страни 
 | 
Гуми, емулатори, сабилизатори
Е код 
 | 
Безвреден 
 | 
Наименование 
 | 
Описание 
 | 
|---|---|---|---|
E400 
 | 
Alginic acid 
 | 
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества 
 | |
E401 
 | 
Sodium alginate 
 | 
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества 
 | |
E402 
 | 
Potassium alginate 
 | 
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества 
 | |
E403 
 | 
Ammonium alginate 
 | 
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества 
 | |
E404 
 | 
Calcium alginate 
 | 
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества 
 | |
E405 
 | 
Propylene glycol alginate 
 | 
няма данни за странични ефекти 
 | |
E406 
 | 
Agar 
 | 
получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите 
 | |
E407 
 | 
Carrageenan 
 | 
извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени: иначе чистия карагенан се разгражда в червата 
 | |
E410 
 | 
Locust bean gum 
 | 
извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови: използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина 
 | |
E412 
 | 
Guar gum 
 | 
извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия: намалява нивата на холестерола 
 | |
E413 
 | 
Tragacanth 
 | 
гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer: използува се в храните, свързващо в козметиката 
 | |
E414 
 | 
Acacia 
 | 
извлича се от Acacia Sengal: 
 | |
E415 
 | 
Xanthan gum 
 | 
използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент. 
 | |
E416 
 | 
Karaya gum 
 | 
извлича се от индийското дърво Sterculia urens: използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода. 
 | |
E417 
 | 
Tara gum 
 | 
извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу: използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета. 
 | |
E420 
 | 
Sorbitol 
 | 
изкуствен подладител, получава се от глюкоза: използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката: не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект 
 | |
E421 
 | 
Mannitol 
 | 
изкуствен подсладител: използува се в нискокалоричните храни 
 | |
E422 
 | 
Glycerol 
 | 
подсладител: използува се в ликьори: бонбони: сушени плодове, нискокалорични храни 
 | |
E431 
 | 
Polyoxyethylene stearate 
 | 
Полиоксиэтилен(8)стеарат 
 | |
E432 
 | 
Polysorbate 20 
 | 
Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат 
 | |
E433 
 | 
Polysorbate 80 
 | 
Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат: емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ 
 | |
E434 
 | 
Polysorbate 40 
 | 
Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат 
 | |
E435 
 | 
Polysorbate 60 
 | 
Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат 
 | |
E436 
 | 
Polysorbate 65 
 | 
Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат 
 | |
E440(a) 
 | 
Pectin 
 | 
Пектини: пектин : използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове 
 | |
E440(b) 
 | 
Amidated pectin 
 | 
амидопектин 
 | |
E441 
 | 
Gelatine 
 | 
желатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити 
 | |
E442 
 | 
Ammonium phosphatides 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E450 
 | 
Diphosphates 
 | 
дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви 
 | |
E451 
 | 
Triphosphates 
 | 
трифосфати : натриев и калиев 
 | |
Е452 
 | 
Polyphosphates 
 | 
полифосфати: натриев калиев и калциев 
 | |
E460 
 | 
Cellulose 
 | 
целулоза - без странични ефекти 
 | |
E461 
 | 
Methyl cellulose 
 | 
метил целулоза: може да причини чревни проблеми 
 | |
E463 
 | 
Hydroxypropyl cellulose 
 | 
ходрокси пропил целулоза: забранен в някои страни 
 | |
E464 
 | 
Hydroxypropyl methyl cellulose 
 | 
хидрокси пропил метил целулоза 
 | |
E465 
 | 
Ethyl methyl cellulose 
 | 
етил метил целулоза 
 | |
E466 
 | 
Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E469 
 | 
Sodium caseinate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E470 
 | 
Fatty acids salts 
 | 
соли на мастни киселини: забранени в някои страни 
 | |
E471 
 | 
Monodi glycerides of fatty acids 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E472 
 | 
Fatty acid esters of glycerides 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E473 
 | 
Sucrose esters of fatty acids 
 | 
естери на захароза и мастни киселини 
 | |
E474 
 | 
Sucroglycerides 
 | 
захароглицериди 
 | |
E475 
 | 
Polyglycerol esters of fatty acids 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E476 
 | 
Polyglycerol polyricinoleate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E477 
 | 
Propylene glycol esters of fatty acids 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E478 
 | 
Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol 
 | 
няма данни 
 | |
E479(b) 
 | 
Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids 
 | 
Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни 
 | |
E480 
 | 
Dioctyl sodium sulphosuccinate 
 | 
натриев диоктилсулфосукцинат 
 | |
E481 
 | 
Sodium stearoyl-2-lactylate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E482 
 | 
Calcium stearoyl-2-lactylate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E483 
 | 
Stearyl tartrate 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E491 
 | 
Sorbitan monos tearate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E492 
 | 
Sorbitan tristearate 
 | 
може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции 
 | |
E493 
 | 
Sorbitan monolaurate 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E494 
 | 
Sorbitan mono-oleate 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E495 
 | 
Sorbitan monopalmitate 
 | 
забранен в някои страни 
 | 
Минерални соли
Е код 
 | 
Безвреден 
 | 
Наименование 
 | 
Описание 
 | 
|---|---|---|---|
E500 
 | 
Sodium carbonates 
 | 
Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества 
 | |
E501 
 | 
Potassium carbonates 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E503 
 | 
Ammonium carbonates 
 | 
амониев карбонат - понякога дразни лигавицата 
 | |
E504 
 | 
Magnesium carbonate 
 | 
използва се като лаксатив и антиацид 
 | |
E507 
 | 
Hydrochloric acid 
 | 
безопасно в малки количества 
 | |
E508 
 | 
Potassium chloride 
 | 
по големи количества могат да причинят язва 
 | |
E509 
 | 
Calcium chloride 
 | 
калциев хлорид 
 | |
E510 
 | 
Ammonium chloride 
 | 
да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции 
 | |
E511 
 | 
Magnesium chloride 
 | 
магнезиев хлорид (основен минерал) 
 | |
E513 
 | 
Sulphuric acid 
 | 
сярна киселина: забранена в някои държави 
 | |
E514 
 | 
Sodium sulphates 
 | 
натриев сулфат - може да наруши водния баланс 
 | |
E515 
 | 
Potassium sulphates 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E516 
 | 
Calcium sulphate 
 | 
калциев сулфат, получава се от варовик 
 | |
E518 
 | 
Magnesium sulphate 
 | 
има лаксативен ефект 
 | |
E519 
 | 
Copper sulphate 
 | 
меден сулфат - използува се рядко 
 | |
E524 
 | 
Sodium hydroxide 
 | 
натриева осноова 
 | |
E525 
 | 
Potassium hydroxide 
 | 
калиева основа 
 | |
E526 
 | 
Calcium hydroxide 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E527 
 | 
Ammonium hydroxide 
 | 
амониев хидроксид 
 | |
E528 
 | 
Magnesium hydroxide 
 | 
магнезиев хидроксид 
 | |
E529 
 | 
Calcium oxide 
 | 
калциев оксид, безопасен в малки количества 
 | |
E530 
 | 
Magnesium oxide 
 | 
магнезиев оксид 
 | |
E535 
 | 
Sodium ferrocyanide 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E536 
 | 
Potassium ferrocyanide 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E540 
 | 
Dicalcium diphosphate 
 | 
дикалциев дифосфат 
 | |
E541 
 | 
Sodium aluminium phosphate 
 | 
натриево алуминиев фосфат 
 | |
E542 
 | 
Bone phosphate 
 | 
костен фосфат извлича се от кости, ползва се сухо мляко за кафемашини 
 | |
E544 
 | 
Calcium polyphosphates 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E545 
 | 
Ammonium polyphosphates 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E551 
 | 
Silicon dioxide 
 | 
силициев двуокис - без странични ефекти 
 | |
E552 
 | 
Calcium silicate 
 | 
получава се от варовик и диатомит - антиацид 
 | |
E553(a) 
 | 
Magnesium silicates 
 | 
магнезиев силикат 
 | |
E553(b) 
 | 
Talc 
 | 
свързва се с рак на стомаха: типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството 
 | |
E554 
 | 
Sodium aluminium silicate 
 | 
използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност 
 | |
E556 
 | 
Calcium aluminium silicate 
 | 
използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност 
 | |
E558 
 | 
Bentonite 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E559 
 | 
Aluminium silicate (Kaolin) 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E570 
 | 
Stearic acid 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E572 
 | 
Magnesium stearate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E575 
 | 
Glucono delta-lactone 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E576 
 | 
Sodium gluconate 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E577 
 | 
Potassium gluconate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E578 
 | 
Calcium gluconate 
 | 
без странични ефекти 
 | |
E579 
 | 
Ferrous gluconate 
 | 
цвето задържащ агент: използува се в растителните масла, като добавка на желязо: в малки количвства е безвреден 
 | |
E585 
 | 
Ferrous lactate 
 | 
няма данни 
 | 
Усилващи вкус и аромат
Е код 
 | 
Безвреден 
 | 
Наименование 
 | 
Описание 
 | 
|---|---|---|---|
E620 
 | 
Glutamic acid 
 | 
аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза: не подходяща за деца 
 | |
E621 
 | 
Monosodium glutamate (MSG) 
 | 
мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни 
 | |
E622 
 | 
Monopotassium glutamate 
 | 
монокалиев глутамат: използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства 
 | |
E623 
 | 
Calcium diglutamate 
 | 
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти 
 | |
E624 
 | 
Monoammonium glutamate 
 | 
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти 
 | |
E625 
 | 
Magnesium diglutamate 
 | 
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти 
 | |
E626 
 | 
Guanylic acid 
 | 
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра 
 | |
E627 
 | 
Disodium guanylate 
 | 
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра 
 | |
E629 
 | 
Calcium guanylate 
 | 
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра 
 | |
E631 
 | 
Disodium inosinate 
 | 
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра 
 | |
E633 
 | 
Calcium inosinate 
 | 
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра 
 | |
E635 
 | 
Disodium 5'-ribonucleotide 
 | 
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра 
 | |
E636 
 | 
Maltol 
 | 
използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг 
 | |
E637 
 | 
Ethyl maltol 
 | 
използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг 
 | |
E640 
 | 
Glycineits sodium salt 
 | 
глицин и негова натриева сол 
 | 
Други
Е код 
 | 
Безвреден 
 | 
Наименование 
 | 
Описание 
 | 
|---|---|---|---|
E900 
 | 
Dimethyl polysiloxane 
 | 
базирано на силикон 
 | |
E901 
 | 
Beeswaxes 
 | 
пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции 
 | |
E903 
 | 
Carnauba wax 
 | 
извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции 
 | |
E904 
 | 
Shellac 
 | 
извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата 
 | |
E905 
 | 
Paraffins, Microcrystalline wax 
 | 
парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове 
 | |
E907 
 | 
Refined microcrystalline wax 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E913 
 | 
Lanolin 
 | 
добива се от овча вълна 
 | |
E920 
 | 
L-Cystein 
 | 
за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера 
 | |
E921 
 | 
L-Cystin 
 | 
за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера 
 | |
E924 
 | 
Potassium bromate 
 | 
в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми 
 | |
E925 
 | 
Chlorine 
 | 
в обработка на брашната 
 | |
E926 
 | 
Chlorine dioxide 
 | 
в обработка на брашната 
 | |
E927 
 | 
Azodicarbonamide 
 | 
забранен в някои страни 
 | |
E928 
 | 
Benzoyl peroxide 
 | 
при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви 
 | |
E931 
 | 
Nitrogen 
 | 
азот, при пакетиране и замразяване 
 | |
E932 
 | 
Nitrous oxide 
 | 
безвреден в малки количества 
 | |
E950 
 | 
Acesulphane potassium 
 | ||
E951 
 | 
Aspartame 
 | 
изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него. 
 | |
E952 
 | 
Cyclamic acid 
 | 
изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака 
 | |
E954 
 | 
Saccharines 
 | 
изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака 
 | |
E957 
 | 
Thaumatin 
 | 
изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli: за подсладяване на вина, хляб и плодове. 
 | |
E965 
 | 
Maltitol, Hydrogenated glucose syrup 
 | 
овлажнител, лаксативен в големи концентрации 
 | |
E967 
 | 
Xylitol 
 | 
овлажнител 
 | |
E999 
 | 
Quillaia extract 
 | 
емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки 
 | |
E1100 
 | 
Amylase 
 | 
извлича се от гъби или панкреас на свиня 
 | |
E1200 
 | 
Polydextrose 
 | 
безопасен в малки дози 
 | |
E1201 
 | 
Polyvinylpyrrolidone 
 | 
диспергиращ агент: при изкуствените подсладители 
 | |
E1202 
 | 
Polyvinylpolypyrrolidone 
 | 
колоиден стабилизатор, при избистряне на виното 
 | |
E1400 - E1450 
 | 
Starches 
 | 
Скорбяла - няма странични ефекти 
 | |
E1505 
 | 
Triethyl acetate 
 | 
част от него се превръща в алкохол в тялото 
 | |
E1510 
 | 
Ethanol 
 | 
алкохол 
 | |
E1517, E1518 
 | 
Glycerol acetates 
 | 
разтворител, получен от глицерол 
 | |
E1520 
 | 
Propylene glycol 
 | 
омокрящ и диспергиращ агент 
 | 
Допълнителна информация за добавките можете да намерите тука:
E518, магнезиев сулфат, е продаваната в аптеките английска сол. Тя не е вредна, но има лаксативен ефект. Може да се ползва по желание вместо клизма, защото прочиства и действа върху всички черва.
ОтговорИзтриванеДосега не знам къде в какви храни биха сложили Е518...